U Beogradu uoči Ramazana u 3 ujutro srušena džamija

Predstavnici komunalnih službi, uz podršku žandarmerije, jutros oko tri sata srušili su objekat Islamske zajednice u Zemun Polju u Beogradu.
26.05.2017 u 08:44
dzamija u zemunu

Tu je vijest za Al Jazeeru potvrdio Muhamed Jusufspahić, predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije.

Uskraćivanje prava muslimanima u Beogradu

Mještani navode da je nekoliko stotina pripadnika Žandarmerije blokiralo građanima pristup objektu kako bi vlasti izvršile rušenje.

Jusufspahić je rekao da je u Zemun polje došlo deset autobusa policajaca, ali da su u takvim situacijama vjernici najjači.

"Kad su nas palili, bili smo najjači", rekao je on. On je u objavi na svom Facebook-profilu napisao da je riječ o napadu na muslimane Srbije.

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić potvrdio je za Al Jazeeru da je srušen dio zgrade, i to više od onoga što su vlasti rekle da treba srušiti.

"Srušili su dva sprata i ostavili jedan red. Sad je ta zgrada neupotrebljiva u svakom smislu, jer je rastresena i opasna po ljude", rekao je on.

Obećali problem riješiti razgovorom pa izvršili diverziju u 3 ujutro

Jusufspahić je kazao da apelira na javnost da osudi taj čin "uskraćivanja prava muslimana Beograda da imaju svoj molitveni prostor u mestu gde ima muslimana".

Napomenuo je da je jučer s općinskim vlastima dogovoreno da se ovaj problem riješi razgovorom, ali da je akcija rušenja izvršena "ratnim planom" s neviđenim brojem pripadnika Žandarmerije.

Mještani su rekli da je sinoć po dolasku na mjesto rušenja džamije priveden glavni imam Medžlisa Zemun Emin-ef. Zejnulahu. On je nakon saslušanja pušten.

Prethodno su predstavnici Općine Zemun odgodili planirano rušenje nelegalno izgrađenog mesdžida Islamske zajednice Srbije zbog velikog broja okupljenih građana koji se tome protive. Predstavnici komunalnih službi i policije u četvrtak su se sa građevinskim mašinama pojavili ispred objekta u Zemun Polju, gdje ih je zatekao veliki broj građana i parkiranih automobila.

Nakon razgovora predstavnika Islamske zajednice i općinskih vlasti odlučeno je da se akcija odgodi, a razgovori nastave na višem nivou. Glavni imam Medžlisa Zemun Emin-ef. Zejnulahu pozvao je okupljene da ostanu mirni i potvrdio da su od općinskih vlasti dobili poziv da tokom sljedeće sedmice pokušaju pronaći rješenje.

U procesu legalizacije

"Istina je da je Srbija jedna od najvećih zemalja na Balkanu s ilegalno izgrađenim objektima. Kao i celo ovo naselje ovde. Ako neko želi da sruši ovaj nelegalni objekat, mi smo predali zahtev za legalizaciju, mi smo u procesu ozakonjenja. Ako neko želi ovo da otkloni, onda neko želi da otkloni i nas, a ovo treba da postoji sve dok postojimo mi, zato što je ovo naše pravo koje nam garantuje Ustav Republike Srbije, a to je sloboda vere", rekao je Zejnulahu.

Kako je ranije saopćeno iz Islamske zajednice Srbije, vlasti Beograda zakazale su rušenje mesdžida u Zemun Polju za danas u osam sati. Policijski kordon i inspekcija povukla se oko 9:30 s prostora ispred mesdžida, a, kako navode prisutni, medijima je bio zabranjen pristup.

Beogradski muftija Mustafa-ef. Jusufspahić rekao je za Al Jazeeru da je razlog rušenja nepostojanje građevinske dozvole za objekat mesdžida i dodaje da je u tom naselju 300 do 500 objekata izgrađeno bez građevinske dozvole, kao i sama mjesna crkva. "Vlasti su u rušenje krenule na Spasovdan, slavu Grada Beograda, i to je 'veliki poklon' koji nam je dao ovaj grad. Mi se pripremamo za ramazan, koji nastupa prekosutra [subota]. Radi se o nerazumevanju vlasti i nadam se da ćemo se dogovoriti i naći kompromisno rešenje", rekao je Jusufspahić. Predviđeno je da objekt sadrži učionice za vjersku poduku, mekteb, a u Zemun Polju, prema riječima muftije, živi blizu 500 muslimanskih porodica.

(Al Jazeera)