Borci opet prijete protestima

Grupa demobilisanih boraca u Federaciji BiH /FBiH/ najavila je da će od 5. septembra organizovati proteste ispred Federalnog Parlamenta ukoliko ne bude usvojen zakon o demobilisanim borcima sa njihovom amandmanima.
26.08.2018 u 11:01
borci

Demobilisani borac Nazil Velić rekao je nakon današnjeg sastanka održanog ispred bivše zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu da će demobilisani borci u ponedjeljak, 27. avgusta, ponovo predati zahtjev da se hitno održe vanredne sjednice oba doma federalnog parlamenta, te izglasa zakon sa njihovim amandmanima.

On je dodao da do 3. septembra čekaju dogovor, a ako ne bude pozitivan, od srijede, 5. septembra, najavljuje proteste ispred zgrade federalnog parlamenta.

Demobilisani borci najavljuju da će “zagorčati” život političarima, posebno u izbornoj kampanji, te da neće biti izbora ukoliko se ne donese zakon sa njihovim amandmanima.

Oni krive SDA, HDZ, SBB i SDP da su najodgovorniji jer nije usvojen zakon o demobilisanim borcima i dodaju da se političari najviše boje objave registra boraca, što bi trebalo pokazati da su “uvedeni” ljudi koji danas rade u institucijama, drže kafiće, koji su učestvovali u privatizacijama…

“U nedonošenju zakona najviše su pomogla i tzv. temeljna udruženja, a u prevari boraca su učestvovali i Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Edin Mušić, Lidija Bradara i Fadil Novalić, zatim Zukan Helez i Salko Bukvarević. Ogorčeni smo i na sudove jer se nisu uključili u procesuiranje odgovornih”, rekao je Velić.

(NN)