Bosanci u vrhu lanca jedne od najveće narko-grupe u Evropi

Mirko Živanović (43) iz Bijeljine uhapšen je u velikoj međunarodnoj akciji “Nana” u kojoj je zaplijenjeno 100 kilograma “čistog” kokaina iz Kolumbije.
10.03.2018 u 18:16
akcija nana

Živanović, inače državljanin BiH i Holandije, uhapšen je u Hrvatskoj. Kokain čija je ulična vrijednost procenjena na više od 3 miliona evra otkriven je 3. marta ove godine na brodu u Rijeci koji je prevozio “miješani metal” iz Južne Amerike za Hrvatsku.

U velikoj međunarodnoj akciji učestvovale su policije Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Nizozemske, Španije, Italije, Paname i Kolumbije, te američke DEA. Izvor “EuroBlica” blizak bezbjednosnim agencijama BiH izjavio je da su postojali operativni podaci o tome da je Živanović povezan sa grupama iz kriminalnog miljea, ali da krivična djela nije izvršio na teritoriji BiH. - Obaviješteni smo o međunarodnoj akciji čiji je cilj bilo razbijanje jedne od najvećih narko grupa u ovom dijelu Evrope, kao i za informaciju da je u njoj uhapšen državljanin BiH - naveo je izvor blizak bezbednosnim agencijama. Kao vođa narko grupe označen je Stjepan Prnjat, koji je rođen u Zenici, ali ima državljanstvo Hrvatske.

Mediji su ga još ranije prozvali “hrvatski Eskobar”, jer je u više navrata hapšen i osuđivan zbog krijumčarenja narkotika. Hrvatska policija je u okviru akcije "Nana" uhapsila ukupno 8 osoba i zaplijenila 100 kilograma kokaina koji su osumnjičeni krijumčarili iz Južne Amerike u EU preko Hrvatske. Akcija “Nana” je sprovedena na teritoriji Hrvatske i Slovenije, a među uhapšenima su osim dvojice iz BiH, državljanin Španije i Kolumbije Albernisa Trujiljo Saria (47) čija je uloga bila da nadgleda pošiljku kokaina na brodu.

Osim njega uhapšeni su još Zagrepčani, braća Ante i Filip Lukenda, Joz Lekaj, Darko Bošnjak i Damir Družinić. Istražioci su više mjeseci pratili osumnjičenu grupu i snimali telefonske razgovore, nakon što je brod sa 100 kilograma kokaina uplovio u luku u Rijeci krenulo se u hapšenje koje izvršeno na području Slovenije i Hrvatske. Kako je objavila Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) 100 kilograma kokaina kupljeno je u Panami za 300.000 evra, a članovi kriminalne grupe su pokušali da ga prokrijumčare u skrivenim mjestima u kontejnerima sa metalnim otpadom. Droga je trebalo da bude istovarena u Zagrebu, a namijenjena je za crno tržište u zemljama EU i regionu.

(EB)