Dileri prijetili policajcu koji je otkrio njihove zasade droge

Općinski sud u Širokom Brijegu potvrdio je optužnicu protiv Ivana Markića (46) i Vjekoslava Markića (44), zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i ugrožavanje sigurnosti, a Vjekoslav Markić i krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.
31.07.2018 u 14:12
konoplja

ud je odbio prijedlog za produženje pritvora optuženima smatrajući da optuženi neće ponoviti krivična djela, niti utjecati na svjedoke, te je odlučio pustiti ih da se brane sa slobode.

Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegu uložilo je žalbu na ovakvu odluku suda. Oni se terete da su u mjestu Vir, općina Posušje, od marta do juna 2018. godine zajedno uzgojili ukupno 2.246 stabljiki indijske konoplje. Stabljike su bili posijane na više lokacija. Ivan Markić je uhapšen u nasadu dok je zaljevao zasade krajem juna, a prilikom pretresa porodičnih kuća optuiženih pronađena je marihuana u više papirnih i PVC vrećica, kao i mašinice za mrvljenje.

- Dva dana nakon pretresa osumnjičenih oni su došli su u jedan ugostiteljski objekt, gdje su ugledali jednog policajca i počeli ga vrijeđati i prijetiti mu. Nakon toga i vlasniku ugostiteljskog objekta, kao i članovima njegove porodice koji su se tu nalazili, a sve iz razloga što su bili izrevoltirani time što su otkriveni - kazao je za Faktor Josip Aničić, stručni saradnik za odnose sa javnošću Tužilaštva ZHK. U obiteljskoj kuće Vjekoslava Markića pronađen je spremnik za streljivo automatske puške u kojem se nalazilo 29 komada streljiva, te mu je isti oduzet.

(faktor)