Direktor naplaćivao od volontera po 200 KM mjesečno

Direktor JZU ''Zdravstveni centar'' Brčko Nihad Šibonjić (59) optužen je da je mimo procedura zaključio na desetine ugovora o volontiranju na osnovu kojih je od ljekara i drugih medicinskih radnika bez radnog iskustva mjesečno naplaćivao 200 KM.
26.01.2018 u 15:25
Brcko

On se sumnjiči da je zloupotrebio položaj ili ovlaštenja direktora, jer je prije dvije godine suprotno propisima o radu zaključio ugovore o obavljanju volonterske prakse uz obavezu volontera da plaćaju naknadu JZU ''Zdravstveni centar'' čime je toj ustanovi protuzakonito pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 20.000 maraka.

Istragom je utvrđeno da je, pozivajući se na takve ugovore ova zdravstvena ustanova volonterima na praksi mjesečno ispostavljala račune naplativši od svakog volontera pojedinačno i do 1.200 maraka, navedeno je u optužnici.

Optužnicu je potvrdio sud, a u njoj je, između ostalog, navedeno da je on 30. novembra 2015. godine kao direktor ove zdravstvene ustanove sa doktorom B.S., na njegovu ličnu molbu, zaključio ugovor o volontiranju bez ikakvog pravnog utemeljenja, te da je B.A. sukcesivno ispostavljao račune. Volonter je JZU ''Zdravstveni centar'' Brčko isplatio ukupno 1.200 KM.

Sumnjičen je da je zaključio ugovore i s diplomiranom medicinskom sestrom, inženjerom medicinsko-laboratorijske dijagnostike, laboratorijsko-sanitarnim tehničarima, medicinskim tehničarima. Bilo je predviđeno da volonteri dok se nalaze na stručnom osposobljavanju, uplaćuju po 200 KM mjesečno. Neki su tako, ovisno od toga koliko su mjeseci volontirali, plaćali 200, 400, 600, 800, 1.000 i 1.200 maraka.

U optužnici se navodi da je na ovaj način on teže povrijedio pravo na ravnopravan tretman svih ostalih koji su bili zainteresirani i koji su ispunjavali sve uvjete predviđene pravilnikom, te da je pribavio imovinsku korist zdravstvenoj ustanovi na čijem je čelu u iznosu od 23.200 KM.

(pressing.ba)