Direktor ojadio budžet državne firme za 3,5 miliona KM

Bivši direktor derventskog “Unisa” Mile Georgievski (70) prijavljen je tužilaštvu zbog sumnje da je zloupotrebama u ovoj firmi ojadio budžet i vanbudžetske fondove Republike Srpske za 3,5 miliona KM.
02.02.2019 u 15:26
derventa

Georgievskog terete da je od januara 2014. do kraja 2015. godine prekršio zakon i pravila poslovanja, te da je sve prihode ove firme uplaćivao u blagajnu, umjesto na žiro-račun preduzeća.

- Pošto su računi preduzeća bili blokirani zbog ogromnih poreskih dugova, Georgievski nije želio da Poreska uprava RS preuzme prihode da bi naplatila dugove. Iz tog razloga sav zarađeni novac ove firme je uplaćivao preko blagajne. Pored toga, radnicima nije redovno isplaćivao plate, a i kad bi to uradio, najčešće bi im davao novac na ruke - objasnio je izvor blizak istrazi.

U Policijskoj upravi Doboj rekli su da Georgievskog terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica.

- Navedenim radnjama osumnjičeni M. G. je prouzrokovao nesposobnost preduzeća da pravovremeno plaća dospjele poreske obaveze. Na ovaj način je za oštetio budžet i vanbudžetske fondove Republike Srpske za 3,5 miliona KM. Za isti iznos ova firma je ostvarila protivpravnu zaradu - naveli su u Policijskoj upravi Doboj. Preduzeće “Unis” godinama se nalazi u velikim finansijskim problemima, a trenutno 160 radnika štrajkuje zbog neisplaćenih plata. Predsjednica sindikalne organizacije u “Unisu” Radoslava Milanković rekla je da je tačno da su dobijali plate na ruke u vrijeme dok je Georgievski bio na čelu ove firme.

- Od Georgievskog nismo ništa čuli od aprila 2016. godine kada je otišao u Makedoniju. Doprinosi nam nisu uplaćivani godinama, a od februara 2013. smo u problemima - kazala je Milankovićeva. U petak je istekao rok za ispunjenje zahtjeva koje su radnici od oktobra prošle godine zahtijevali od uprave preduzeća. Oni traže isplatu neisplaćenih plata i doprinosa, kao i povećanje koeficijenta plata. Radnici su rekli da će podnijeti zahtjev za stečajni postupak preduzeća ukoliko im čelnici preduzeća ne ispune te zahtjeve. Milankovićeva je kazala da su taj rok produžili do 11. februara, pošto su im čelnici preduzeća rekli da bi novi kredit mogao riješiti njihove probleme.

(GS)