Evropa odjebala demagogiju HDZ-a iz Zagreba i Mostara

Nedavni sastanak Vijeća Evropske unije za vanjske poslove (FAC) održanog prošlog ponedjeljaka u Briselu, na kojem je po inicijativi Hrvatske jedna od tačaka dnevnog reda bilo razmatranje Općih izbora u Bosni i Hercegovini, donio je očekivane rezultate po pitanju stavova ovoga evropskog tijela koji se odnose na BiH.
22.11.2018 u 20:08
covic plenkovic

Podsjetimo, ukratko, kako je Vijeće Evropske unije tijelo koje donosi političke stavove koji se po institucionalnoj vertikali spuštaju i u druga evropska tijela, pa tako logičnim redoslijedom postaju i politika delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini u svim pitanjima koja se odnose na našu zemlju. Tako je FAC ostao pri svojim ranijim stavovima da Bosna i Hercegovina treba da garantira jednakost svih svojih građana, da odbaci svaku diskriminaciju, pa se pozivaju bh. vlasti da ne čine političke ili zakonodavne korake koji bi mogli otežati provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ i drugim vezanim presudama.

Na ovom nedavnom sastanku u Briselu, FAC je imao tri zaključka u kojima se zahtijeva što brže formiranje vlasti nakon izbora u Bosni i Hercegovini, poziva se na što dosljedniju primjenu Reformske agende u što spada i reforma izbornog zakonodavstva i da Evropska unije treba uložiti dodatne napore da se intenzivira rad sa bh. Političkim liderima, kako bi se ojačala stabilnost zemlje, a samim time i cijele regije. O inicijativi Hrvatske i njenoj zabrinutosti za položaj Hrvatskog naroda nije bilo pomena u zvaničnim stavovima FAC-a.

Razlozi za takvo nešto su veoma jednostavni. Evropska unija je temeljena na evropskoj pravnoj stečevini, koja u svome poglavlju 23 govori o vladavini prava, demokratiji, zaštiti ljudskih prava i prava manjina, ali niti blizu onoga kako to Hrvatska nastoji predstaviti u svojoj diplomatskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Zato je ministrica vanjskih poslova i evropskih integracija RH, Marija Pejčinović-Burić, ostala vidno šokirana da je Evropa za prelazak Bosne i Hercegovine na građanski princip, te odustajanje sa dejtonskog modela podjela koje nudi princip konstitutivnosti naroda.

Odmah za njom, sličnu izjavu je Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik u BiH, govoreći kako je došlo vrijeme da Bosna i Hercegovina pređe sa dejtonske faze koja je temeljena na etničkim podjelama, na briselsku fazu u kojoj treba biti građanski princip ii građansko uređenje BiH, što je jedan od temeljnih evropskih principa. Time se briše, sada već dosadna i nepotrebna priča, HDZ BiH o tome da se Izbornim zakonom BiH treba obezbijediti „legitimno političko predstavljanje naroda“ što bi Bosnu i Hercegovinu vratilo nekoliko milja unazad u njenim evro-atlantskim integracijama. Zapravo je taj zamišljeni vid „legitimnog političkog predstavnika naroda“ potpuno stran za evropske institucije, koje poznaju samo ono što je rečeno u evropskoj pravnoj stečevini – jedan čovjek – jedan glas i građanski princip.

Uzaludna su nastojanja hrvatskih europarlamentaraca da ukažu da Belgija ima politički model primjenjiv u Bosni i Hercegovini, gdje redovno zaboravljaju reći da se u Belgiji, u njenom gornjem domu primjenjuje stvarana proporcionalna zastupljenost etičkih grupa, Flamanaca, Valonaca, Njemaca i drugih, ali tako što ako na primjer imate 19% jedne etničke zajednice u odnosu na sveukupnu belgijsku populaciju, ta ista etnička zajednica ima pravo na maksimalno 19% zastupničkih mjesta u gornjem domu, a ne kao što je to kod nas na 1/3 ili 33% mjesta iako je pojedine etničke grupe ima oko 15% u odnosu na cjelokupnu bh. populaciju. Ova vrsta Hrvatske političke igre, koja zapravo nije izraz države već jedne političke stranke HDZ RH, koja nastoji kroz sestrinsku stranku HDZ BiH imati stalan politički utjecaj u Bosni i Hercegovini, u korist Republike Hrvatske, a na štetu Bosne i Hercegovine.

Zato se kroz diplomatske napore u evropskim institucijama, nastoji podmetnuti Bosni i Hercegovini uvođenje nepostojećih ili davno napuštenih političkih modela, kako bi hrvatski HDZ imao potpuni utjecaj na vlasti Bosne i Hercegovine, čime u cijelosti poništava jednu od važnih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to ej garantirani suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Najnovija diplomatska agresija Hrvatske biće u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamente (AFET) gdje će i tamo biti pokušaja da se u Bosni i Hercegovini instaliraju određeni i za Evropu nepoznati i nedemokratski principi, suprotni sa evropskom pravnom stečevinom i u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku.

Ono što jeste izvjesno da evropske institucije posmatraju Hrvatsku istovjetno kao što hrvatski novinari posmatraju zastupnika u Hrvatskom saboru, Željka Glasnovića. Posebno je interesantno što Hrvatska, odnosno jedna njena politička stranka HDZ RH, insistira na političkom modelu u BiH, koji bi mogao dobrano uzdrmati temelje Evropske unije, posebno neke od njenih većih zemalja članica. Zamislite samo na šta bi ličilo „legitimno političko predstavljanje naroda“ u jednoj Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Španiji, Holandiji ili Belgiji, na način kako ga vidi HDZ RH.

To bi za Evropsku uniju mogao biti smrtni udarac od jedne male zemlje članice EU. Zato je Evropska unija i utemeljena na vladavini prava ili jednakosti svih građana pred zakonom, bez izuzetaka, što je potpuno suprotno od HDZ-ove vizije „vladavine prava“ iz oblasti legitimnog političkog predstavljanja. I zato Evropska unija traži prelazak u briselsku fazu ili građanski princip u BiH, ne samo radi Bosne i Hercegovine i njenog političkog modela, već radi same Evropske unije.

(vijesti.ba)