Fadila sa 83 godine vozi, popravlja auta...(video)

Fadila Ikanović (83) iz Živinica više od pola vijeka ruši stereotipe i predrasude o ženama i automobilima.
07.02.2018 u 16:12
FadilaIkanovic

U karijeri je bila samostalni prevoznik, reli vozač, instruktor vožnje i automehaničar, ali ni sa 83 godine volan ne prepušta nikome.

- Položila sam vozački 20. januara 1966. godine. Moj prvi automobil je bio “fićo”, kupila sam ga za 825 hiljada dinara. Onda sam ga zamijenila za kombi DKW. S njim sam zarađivala za život. Vozila sam dasku, krave i ovce – navodi Fadila za vidiovo.net.

Fadila je kao djevojka željela da postane automehaničar, ali vrijeme i sredina u kojoj je rasla nisu bili sazreli za njene ambicije. Kako je ispričala u sve se upetljala njena strina, koja je ubijedila njenu majku da automehaničarski zanat nije za djevojku.

- Kada sam završila trgovačku školu diplomu sam odnijela strini, a ja sam nastavila da radim šta želim. Automehaničarki zanat sam naučila od brata i popravljala sam automobile sve do 1992. godine – ispričala je Fadila. Kako navodi, kao automehaničar, srušila je i stereotipe o oblačenju žena u njenoj sredini.

- Prva sam obukla hlače. Rugao mi se tada zaostali narod… A ja ni danas ne znam haljinu obući – dodaje ona s osmijehom. Fadila je vozila i reli trke i bila instruktor vožnje.

- Uvijek sam učestvovala u trkama koje je organizovalo naše auto-moto društvu. Da je neko krenuo sa automobilom negdje na nebesa i ja bih krenula, ali u avion ne bih sjela – kaže Fadila.

Ova žena neobične energije i snažnog duha tokom karijere je promijenila mnogo automobila i nikada ne propušta priliku da isproba neki novi.

(pressing.ba)