Građani BiH biraju sebi vlast u naredne četiri godine

U Bosni i Hercegovini se danas organizuju Opšti izbori gdje građani BiH biraju sebi vlast na kantonalnim, entitetskim i državnom nivou te članove predsedništva BiH.
07.10.2018 u 08:28
izbori 2018

U sedam sati, otvoreno je više od 6.000 biračkih mjesta, a glasanje će trajati do 19 sati, kada prestaje izborna tišina.

Na centralnom biračkom spisku su imena 3.352.833 miliona građana, uključujući raseljene, one koji glasaju u odsustvu i poštom.

Za izbore je prijavljeno 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Između 7.498 kandidata za državni, entitetski i kantonalni nivo, bit će izabrano njih 518.

Izborni proces, koji će ove godine koštati više od četiri miliona eura, nadgleda 6.500 međunarodnih i domaćih posmatrača.

Biraju se tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnici za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42), i to 28 iz Federacije BiH te 14 iz Republike Srpske, Zastupnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u deset kantonalnih skupština.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata. Predizborna šutnja nastupila je jučer u sedam ujutro, a dan uoči izbora obilježile su informacije o velikom broju odustajanja članova lokalnih biračkih odbora, na čija mjesta su došle osobe sa rezervne liste, odnosno, zamjenici.

Jučer, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozivala je na odgađanje izbora usljed, kako su rekli, nepostojanja zakonskih uvjeta za njihovo provođenje. SDP je od Centralne izborne komisije zatražio da odgodi izbore u svim gradovima i općinama gdje birački odbori nisu imenovani u zakonskom roku.

pressing.ba