Hrvati hrle u BiH po flaširanu vodu

Stanovnici Slavonskog Broda probleme sa vodom nastoje bar donekle riješiti u Bosni i Hercegovini. Kanisteri kupljeni sa ove strane Save su jeftiniji, ali problem predstavljaju gužve na graničnom prelazu. Kilometarske kolone su uobičajene, posebno u vrijeme praznika.
02.04.2018 u 19:12
slavonski brod

Na desnu obalu Save i preko državne granice prelazi sve više stanovnika Slavonskog Broda. Posljednja tri dana u Brod, na teritoriju BiH dolaze po vodu.

"Uzeo sam vodu, da. (Zašto ovdje?) Nema u Slavonskom Brodu vode. (Je li nestalo u prodavnicama?) Da. Juče sam i prekjuče kupio u Slavonskom Brodu i sad sam došao ovdje. Nemamo vode već tri dana. Uzeo sam ove dvije po pet litara i paket kisele", kaže Anton Buković iz Slavonskog Broda. "25 litara sam uzela da imam za dva, tri dana pošto neću piti onu vodu, eto da imam. Vodu nemamo od petka i rekli su nam da je ne pijemo", dodaje Gordana Runčević iz Slavonskog Broda.

Većina stanovnika Slavonskog Broda prelazi granicu da bi kupili vodu, tvrde naši sagovornici, ali i prodavci. Najveća potražnja bila je pred Uskrs.

"Dolaze, normalno da dolaze. (Kad je najveća potražnja bila?) U subotu", otkriva Dara Maričić, prodavačica.

Sumnju da se ekološki incident dogodio kada je preduzeće Crodux ispitivalo ispravnost naftnog produktovoda, koji vodi prema rafineriji u Brodu, izrazio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. Ovo su demantovali u Croduxu. Iz susjedne opštine poručuju da krivca ne treba tražiti na teritoriji BiH. U opštini su nam danas rekli da odbacuju bilo kakve sumnje da bi zagađivač mogao biti sa teritorije ove lokalne zajednice.

Takođe navode da zbog problema u Slavonskom Brodu nema mogućnosti da dođe do zagađenosti vode u Brodu. Posljednjih dana stanovnicima Slavonskog Broda razlog za dolazak u BiH jeste voda, no kupovina sa ove strane Save nije samo u nužnim situacijama.

"(Dolazite li inače ovdje u kupovinu?) Da. (Iz kojih razloga?) Zato što nam se isplati i gorivo i sve kupiti kod vas, i nije nam daleko. Štedim. Svi nastojimo uštediti svaki dinar što kažu", ističe Runčević. Kilometarske kolone na graničnom prelazu nisu samo zbog dolaska u kupovinu, razlog su i praznici. Danas putuje većina stanovnika BiH zaposlenih u EU da bi sutra bili na svom radnom mjestu.

(N1)