Inspektori otkrili brojne nepravilnosti kod privrednika

Federalni inspektori otkrili su brojne nepravilnosti prilikom posljednjih kontrola.
31.10.2017 u 16:11
inspekcija

Federalni inspektori u oktobru izvršili su 1.079 inspekcijskih nadzora i izdali 681 prekršajni nalog u iznosu od 881.620 KM, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U nastavku pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH, federalni inspektori su, u periodu od 16. do 28. oktobra izvršili 343 inspekcijska nadzora i dva kontrolna nadzora. U tom periodu sačinjena su 343 zapisnika, izdata su 262 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 347.710 KM, naplaćen je iznos od ukupno 123.322 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je ukupno 58 upravnih mjera te izrečene su 22 mjere privremene zabrane rada.

Od 101 kontrolisanog privrednog subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a dva subjekata nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge. Akcent pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike.

Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim tržišnim i inspektorima rada. Od početka novog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora od 2. do 28. oktobra izvršeno je 1.079 inspekcijskih nadzora i 41 kontrolni nadzor, sačinjeno je 1.079 zapisnika, izdat je 681 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 881.620 KM, naplaćen je iznos od ukupno 299.938 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je ukupno 178 upravnih mjera, izrečeno je 56 mjera privremene zabrane rada.

Od 307 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a 12 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pozvali su sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

Također, napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

(fena)