Ljudi i dalje ginu na pružnim prijelazima, nadležni posmatraju

Iako svake godine desetine vozača izgube živote na pružnim prijelazima jer nema adekvatne signalizacije, to i dalje nije osvijestilo nadležne da nešto poduzmu.
02.06.2019 u 10:56
ljubace

Posljednja nesreća se dogodila u Ljubačama u noći s petka na subotu gdje je jedan muškarac iz Teočaka izgubio život.

Nesreće na ovom dijelu puta su vrlo česte, a događaju se i na drugim mestima, ne samo u Tuzlanskom kantonu nego širom države.

Međutim, nadležni još ništa ne poduzimaju niti rješevaju ovaj problem. 

Iz Željeznica FBiH se samo oglašavaju kada neodgovorni pješaci hodaju prugom dok svi nadležni šute kada se radi o pružnim prijelazima na kojima nema svjetlosne signalizacije. 

Kako se na putnim prelazima radi o ukrštanju pruge i puta u nivou, dio signalizacije u nadležnosti je Željeznice a dio u nadležnosti Puteva. 

Na pitanje šta treba uraditi kako bi se stanje popravilo iz Željeznica kažu kako su dva elementa najznačajnija te kako imaju najveći prioritet.

"Prvo, omogućiti željeznicama redovno održavanje i osposobljavanje pruge i pružnih postrojenja (infrastruktura) za redovno i sigurno odvijanje saobraćaja prema projektovanim maksimalnim brzinama pruga. Drugo, sprovesti široku javnu kampanju u društvu, uključujući redovno obrazovanje u školama, o svim elementima sa stanovišta sigurnosti željezničkog saobraćaja, odnosno o ponašanju drugih učesnika u saobraćaju u odnosu na željeznice", navode.

Dok se nešto ne promijeni, vozačima ne ostaje ništa drugo nego da budu znatno pažljiviji nego do sada.

pressing.ba