Najmlađa žrtva među 33 osobe je 16.godišnji Osman Cvrk

Tabuti sa posmrtnim ostacima 33 žrtve krenuli su jutros iz Visokog.
09.07.2019 u 14:06
tabuti

Posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici jutros su krenuli na vječiti smiraj - u Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Ispraćeni su iz Visokog, a u podne tužna kolona kao i svake godine do sada ispraćena je i ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Stotine građana dočekale su tužnu kolonu u centru glavnog grada BiH i odale posljednju počast ubijenima u genocidu. Pred zgradom Predsjedništva BiH među prvima je došao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Doma naroda i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, federalna zastupnica prof. dr. Sebija Izetbegović, muftija Enes ef. Ljevaković, ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, Vildana Džaferović, supruga člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića...

Ispraćaju žrtava srebreničkog genocida ove godine pred Predsjedništvom prisustvuje i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa suprugom, prvom damom Turske Emine Erdogan, kao i brojni članovi delegacije Republike Turske koji borave u našoj zemlji. Među zvaničnicima su bili i ambasadori nekoliko zemalja, poput američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona.

Mevlida Smailbegović je ukopala 15 članova porodice. Kako je kazala našoj novinarki, ona traga još za posmrtnim ostacima djevera, a došla je da isprati komšije koji su ubijeni i kojima će biti klanjana dženaza 11. jula u Potočarima. Tabuti sa posmrtnim ostacima 33 žrtve krenuli su jutros iz Visokog, zatim su se zaustavili u Ilijašu, Krivoglavcima, ispred zgrade Općine Vogošća.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza stradalim žrtvama. Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je osamdesetdvogodišnja Šaha Cvrk, a najmlađi je šesnaestogodišnji Osman Cvrk.

(faktor)