Namiještali saobraćajne nesreće i naplaćivali velike iznose za štete

Pripadnici MUP-a uhapsili su više osoba s područja Grada Tuzla zbog sumnje da su namiještali saobraćajne nesreće kako bi naplaćivali štete od osiguravajućih kuća.
23.11.2017 u 13:03
hapsenje

- Ovom prilikom sedam lica je lišeno slobode koja se dovode u vezu sa izvršenjm krivičnog djela prevare, koji su fingirali saobraćajne nezgode i na taj način oštetile osiguravajuće kuće i fizička lica koja su učestvovala u tim saobraćajnim nesrećama za veći novčani iznos, kazao je Izudin Šarić glasnogovornika MUP-a TK.

Saobraćajne nezgode počinjene su na području cijelog katona i do sada je obrađeno 13 saobraćajnih nezgoda u kojima su ove osobe učestvavale. Na taj način osiguravajuće kuće i fizička lica oštećena su za oko 20.000 KM.

Šarić je naglasio da se radi o 49 saobraćajnih nezgoda počinjenih u periodu 2015.-2017. godina.

- Lica su postavljala svoja vozila ispred drugih lica i čak uz fizičku prijetnju licima su popunjavala evropske obrasce na veće iznose koja su se prosljeđivala do osiguravajućih kuća. Znamo da po zakonu evropski obrazac se može popuniti samo za saobraćajnu nesreću u kojoj je šteta do 5.000 KM, preko toga mora biti zapisnik od policijskih službenika i sa tim zapisnikom se ide na naplatu, dodaje Šarić.

Nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode biće uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predate nadležnom kantonalnom tužilaštvu na daljem postupanje.

pressing.ba