Ne koristite vodu nizvodno od Spreče za piće i zalijevanje usjeva

Situacija je i dalje alarmantna, nakon velikog ekološkog incidenta kojim je došlo do ispuštanja bazične tekućine iz taložnika "Bijelo more" kompanije "SSL" Lukavac u rijeku Spreču!
28.04.2018 u 12:26
ssl

Na lice mjesta izašli su Kantonalni tužilac Tuzlanskog kantona, Federalni inspektor za vode i Federalni inspektor zaštite okoliša Federalne uprave za inspekcijske poslove.

S obzirom na to da su u rijeku Spreču i okolno poljoprivredno zemljište dospjele veće količine opasnih materija koje su uzrokovale zagađenje, te da mogu nastati ozbiljne posljedice na kvalitet vode i zemljišta te time ugroziti živote ljudi i životinja, Federalni vodni inspektor je postupio po svojim ovlaštenjima i proglasio je III stepen ugroženosti.

Stanovništvo koje koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca, kao i bunare koji se nalaze u blizini poziva se da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda i zemljišta nastao ovim incidentnim zagađenjem.

Oglasila se i Služba civilne zaštite Općine Lukavac kazavši kako je prema preliminarnim podacima, hemijskim materijama zagađeno 10ha poljoprivrednog područja. Iz ove Službe upozoravaju stanovništvo koje živi nizvodno od naselja Modrac da nikako ne koriste vodu iz vodotoka rijeke Spreče!

pressing.ba