Nelegalnom prodajom otpada prisvojili 330.000 KM

Osnovni sud u Zvorniku potvrdio je optužnicu protiv pet osoba zbog sumnje da su nelegalnom prodajom otpada oštetili preduzeće „Alumina“ iz Zvornika za oko 330. 000 maraka.
20.11.2017 u 15:05
alumina

Optužnica je potvrđena protiv bivših direktora „Alumine“ Giedrijusa Grigalijusa, direktora zvorničke fabrike Glinice „Birač“ Virginijusa Vajega i još tri osobe. Ovaj slučaj pokrenut je kada je Uprava kriminalističke policije MUP RS još 2013. godine podnijela izveštaj tada Specijalnom tužilaštvu u vezi sa prodajom sekundarnih sirovina i uništavanja poslovnih knjiga. Prema optužnici, Grigalijus je u periodu od 8. aprila da 18. avgusta 2011. godine, u dogovoru sa Vajegom i uz pomoć V. Z. N. N. i K. A. prodao oko 730 tona neklasiranog otpadnog metala za 329.977 maraka.

-Sav novac od prodaje prisvojili su za sebe, a ukupna potraživanja su ostala nenaplaćena i nakon godinu dana su knjižena na troškove – navedeno je u optužnici.

Grigalijus je kao direktor „Alumine“ 8. aprila 2011. godine u dogovoru sa Vajegom i drugim osobama dogovorio sa vlasnikom „Auto prevoznik Novak Nikolić“ prodaju maskimalno 1.000 tona neklasiranog otpadnog metala po tačno ugovorenim cijenama. - Prema ugovoru dogovoreno je da se plaćanje obavi po preuzimanju robe na žiro račun „Alumine“, ali to nije realizovano na dogovoreni način – pojasnili su u optužnici.

Dalje se navodi da je po nalogu Grigalijusa i Vajege u poslovnim knjigama „Alumine“ ugovor upotrijebljen u svrhu neistinitog prikazivanja načina prodaje ove robe. -Grigalijus je lično dio ove robe i to 223 tone, umjesto Nikoliću, prodao preduzeću „Kantić compani“ iz Doboj Istoka. Za ovu prodaju dobio je 100.979 maraka lično od K. A. vlasnika preduzeo „Kantić company“ – navedeno je u optužnici.

Dio od 506 tona otpadnog željeza N. N. je predao firmi „Cibos“ iz Sarajeva, a za to mu je isplaćeno 228.998 maraka. Određenu količnu novca zadržao je za sebe na ime provizije, a dio je predao na ruke V. Z. i Vajegi. -Njih dvojica su novac prisvojili umjesto da on bude uplaćen na bankovni račun „Alumine“ – piše u optužnici. Na ovaj način Grigalijus je počinio krivična djela pronevjera, falsifikovanje i uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga, a Valerijs još i pomaganja u pronevjeri. Za ista krivična djela tužilaštvo tereti i ostalu trojicu optuženih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u septembru ove godine podnijelo je izvještaj protiv Giedriusa Grigalijusa, Virginijusa Vajege, Martinasa Ugianskisa i Mindaugasa Kazakevičijusa. Kazakevičijus i Grigalijus su osumnjičeni da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi, a Vajega i Ugianskis se sumnjiče za nesavjestan rad u službi. Oni se osumnjičeni da su za više pravnih lica pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 26.881.589 maraka i 165.000 dolara, za koliko su oštetili "Aluminu".

(SB)