Optužnica protiv švercera duhanom i cigaretama

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv više osoba zbog šverca duhanom i duhanskim proizvodima.
31.12.2018 u 13:01
cigare 1

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

Amira GUDŽEVIĆA, rođenog 1972. godine u Sarajevu, državljanina BiH; Fatime ČOLAKOVIĆ, rođene 1965. godine u Sarajevu, državljanke BiH; Milorada MEDANA, rođenog 1984. godine u Ljubinju, državljanina BiH; Boška VUKASOVIĆA, rođenog 1964. godine u Čapljini, državljanina BiH i R Hrvatske; Daliborka NOVOKMETA, rođenog 1973. godine u Ljubinju, državljanina BiH i Senada BEKRIĆA, rođenog 1968. godine u Doboju, državljanina BiH.

Optuženi u predmetu kodnog naziva „Pat“ se terete da su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, od 15. jula 2016. do 7. februara 2018. godine, kao pripadnici grupe ljudi nezakonito nabavljali, prevozili, međusobno razmjenjivali, skladištili, prodavali i na druge načine stavljali u promet na teritoriji BiH akciznu robu – duhanske prerađevine koje nisu bile obilježene kontrolnim markicama. Kako se navodi u optužnici, optuženi su kao članovi organizovane grupe imali tačno utvrđene zadatke u činjenju krivičnih djela usmjerenih ka nezakonitoj prodaji akcizne robe.

U optužnici se navodi da su optuženi učestvovali u krijumčarenju velikih količina cigareta i duhana s područja Crne Gore te su robu ilegalno distribuirali na crnom tržištu u BiH te skladištili i pripremali za krijumčarenje na područje Slovenije.

Na taj način optuženi su nanosili štetu budžetu i građanima BiH, a za sebe sticali nezakonitu imovinsku korist. Prilikom izvršenih pretresa pronađena je i privremeno oduzeta velika količina rezanog duhana, različitih vrsta cigareta bez akciznih markica, kao i mobilni telefoni. Optuženima se stavlja na teret da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela: nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe i krijumčarenje iz člana. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(fena)