Pretresi u Tuzli, Srebreniku, Gračanici, Lukavcu...

Pripadnici MUP-a TK izvršili su pretrese na 16 mjesta prilikom čega je oduzeto više predmeta (droga, oružje...) koji se dovode u vezu sa krivičnim djelima.
27.10.2017 u 18:37
MUPTK

Tokom pretresa na području općine Kalesija kod osobe N.I. pronađena su i privremeno oduzeta 74 manja pvc. pakovanja sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Heroin“ i tri mobilna telefona. Ova osoba je uz Izvještaj predata Kantonalnom tužilaštvu na dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH.

Na području općine Lukavac, prilikom pretresa kod osoba M.R. i A.R. pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnog djela Teška krađa na štetu PK Rudnika Šikulje (brusilica i sjekira), u vezi čega će nakon provođenja drugih kriminalističko-istražnih radnji Tužilaštvu TK-a biti podnesen odgovarajući Izvještaj.

Takođe na području općine Lukavac kod osoba E.P. i L.P. je pronađeno 5 pvc. manjih pakovanja sa sadržajem materije za koju se sumnja da se radi o opojnoj drogi. O navedenom je obaviješten kantonalni tužilac, a u toku je daljnji rad na dokumentovanju indiciranih nezakonitih radnji, nakon čega će protiv navedenih osoba biti proslijeđen Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje na učinjeno krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga

U pretresima na području općine Gračanica, kod osobe H.O. je pronađeno i privremeno oduzeto jedno pakovanje od alu. folije u kojem se nalazila opojna droga „cannabis“. Protiv ove osobe će biti dokumentovan Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. KZ FBiH. Takođe, prilikom pretresa kod osobe A.D. na području općine Gračanica pronađeno je i privremeno oduzeto jedno pakovanje sa preko 50 grama materije za koju se sumnja da se radi o opojnoj drogi, koja će biti podvrgnuta hemijskom vještačenju, nakon čega će u slučaju pozitivnog rezultata protiv navedene osobe biti dokumentovan Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje za učinjeno krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. KZ FBiH.

Kod osobe I.M. prilikom pretresa na području općine Srebrenik pronađen je i privremeno oduzet startni pištolj, u vezi čega će protiv istog biti dokumentovan prekršaj propisan Zakonom o oružju i municiji TK-a.

Prilikom pretresa na području općine Živinice, kod R.Š. pronađena je i privremeno oduzeta ilegalno posjedovana lovačka puška i 4 patrone za istu, u vezi čega će protiv ove osobe biti dokumentovan Izvještaj Tužilaštvu TK-a zbog postojanja osnova sumnje za učinjeno krivično djelo propisano Zakonom o oružju i municiji TK-a.

Prilikom pretresa E.K. u Tuzli, isti je službenicima policije dobrovoljno predao dvije ručne bombe, u vezi čega će protiv njega Kantonalnom tužilaštvu biti dokumentovan Izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH, saopćeno je iz MUP-a TK.

(pressing.ba)