Prijetio rođaku da će ga spaliti ako ne promijeni iskaz

Da bi svoju majku Melihu S. (37) izvukao iz pritvora, u kojem se nalazi od početka februara, sedamnaestogodišnjak iz Grapske je prijeteći nožem i elektrošokerom natjerao rođaka Sabita S. (18) da promijeni iskaz, u kojem je priznao krivicu za učešće u pljački mjenjačnice koju je osmislila Meliha.
05.10.2018 u 17:17
mjenjacnica

Iz Policijske uprave Doboj je saopšteno da je ovdašnjem Okružnom javnom tužilaštvu podnesen izvještaj protiv maloljetnika i N.K. (30) zbog sumnje da su počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

"Za prijavljena lica postoji osnov sumnje da su sredinom septembra svjedoka u sudskom postupku prijetnjom upotrebe sile, tj. noža i elektrošokera, naveli da da lažni iskaz", navode u dobojskoj policiji. Prema nezvaničnim informacijama, maloljetnik je u dogovoru s advokatom koji zastupa njegovu majku u sudskom postupku pozvao rođaka na kafu i zajedno s Nebojšom K. autom ga pokupio na ulici.

"Dok su se vozili Melihin sin je prijetio Sabitu da će mu odsjeći prst i spaliti ga elektrošokerom ukoliko ne promijeni iskaz i ne kaže kako je svoje učešće u pljački priznao jer su ga tukli u policiji. Dan kasnije Sabita je pozvao Melihin advokat pod izgovorom da mora ponovo dati izjavu, a mladić je strahujući za svoj život promijenio svoju prvobitnu izjavu, u kojoj je priznao svoje djelo", kaže naš izvor.

Inače, pljačka mjenjačnice "Kia", koja se nalazi na ulazu u dobojsku zelenu pijacu, dogodila se u noći između 4. i 5. decembra prošle godine, sve je osmislila i organizovala Meliha, a u razbojnički pohod je, kako je sumnjiče, povela svoja dva maloljetna sina, kao i Sabita S., koji je sin njenog djevera, i u vrijeme pljačke je takođe bio maloljetan.

Meliha se tada pasatom dovezla do mjenjačnice, a da bi sebi i saučesnicima obezbijedila alibi otišla je s mlađim sinom u Službu hitne pomoći Doma zdravlja i, pod izgovorom da joj je loše, zatražila je pomoć. Dežurni ljekar ju je pregledao, a ona je potom s uputnicom otišla u bolnicu "Sveti apostol Luka", gdje je takođe ljekar obavio pregled. Za to vrijeme su, kako se sumnja, njen stariji sin i Sabit "ordinirali" oko mjenjačnice.

(NN)