Treće poskupljenje goriva ove godine

Gorivo u FBiH već treći puta poskupljuje ove godine u FBiH.
08.05.2018 u 12:45
gorivo

Cijene goriva u Federaciji BiH skuplje su na većini benzinskih pumpi za 5-10 feninga, što predstavlja treće poskupljenje goriva od 1. februara ove godine, otkako je na snagu nastupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

U Federalnom ministarstvu trgovine potvrđeno nam je da su ih u ponedjeljak prometnici naftnim derivatima u FBiH obavijestili o odluci da povećaju cijene. Razlog je porast cijene nafte na svjetskom tržištu, koja je jučer iznosila 76 dolara po barelu.

Prvo poskupljenje goriva ove godine u BiH desilo se 1. februara kada je gorivo poskupjelo za 20-25 feninga. Drugo poskupljenje uslijedilo je 16. aprila, za dodatnih pet feninga. Od 7. maja na snazi je nova cijena i poskupljenje u prosjeku od još 5 feninga, ali se očekuje da bi cijena mogla biti povećana i za 10 feninga. To znači da je u toku tri mjeseca cijena povećana za 40 feninga. Problem je to što je u BiH formiranje cijena slobodno pa tako prometnici naftnim derivatima sami prilagođavaju cijene onima na svjetskom tržištu.

Povećanje cijena goriva obično ima lančanu posljedicu poskupljenja usluga prijevoza i prehrambenih artikala, što bi sigurno bio veliki udar na budžet bh. građana. U Republici Srpskoj se očekuje da će poskupljenje uslijediti tokom narednih dana, ukoliko cijene nafte na svjetskom tržištu budu i dalje visoke.

(pressing/klix)