U Tuzlanskom kantonu najkritičnije u Banovićima

Obilne padavine donijele su velike probleme i u Tuzlanskom kantonu gdje je najkritičnije u opštini Banovići gdje je i proglašeno stanje prirodne nepogode.
14.05.2019 u 11:25
poplava 1

Cjelokupno raspoloživo ljudstvo i mašine su na terenu i rade na uspostavljanju ponovne putne komunikacije na regionalnom putu Banovići – Zavidovići.

Podsjećamo, zbog veće količine vode na kolovozu još sinoć je na ovoj dionici puta obustavljen saobraćaj.

U naselju Orahovica, uslijed jakog pljuska kiše izlila se rijeka Turija te poplavila poljoprivredno zemljište i okružila nekoliko stambenih objekata. Do momenta slanja izvještaja voda nije prodrla u objekte, a na lice mjesta izašla je PVJ Lukavac sa pumpama za crpljenje vode. Obzirom da se radi o vodotoku bujičastog karaktera, za vrijeme boravka vatrogasaca nivo je Turije pao za 10 cm, te se prati daljnje stanje vodostaja rijeke.

PVJ Banovići je imala više izlazaka na intervenciju sa pumpama u naseljima Seona, Banovići Selo, Smajlovići gdje su lokalni potoci bujičastog karaktera plavili zemljište i pravili probleme lokalnom stanovništvu. Na određene lokacije biće poslata mehanizacija u cilju raščišćavanja i proširenja korita i ispusta. Na području općine Doboj istok Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaji svih lokalnih vodotoka su u porastu.

Služba civilne zaštite općine Srebrenik spremno je dočekala najavljene padavine i pripremila teren za iste, zahvaljujući dobroj pripremi trenutna situacija na području općine Srebrenik je stabilna. Nema izlijevanja Tinje iz korita. Nakon objavljene vremenske prognoze o obilnim padavinama. Služba civilne zaštite je reagovala, te proširivala kanale, čistila, pravila nasipe, tako da je rijeka Tinja svom svojom dužinom u svom koritu i drži se pod kontrolom.

pressing.ba