Utajio više od 40.000 KM poreza

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Igora Radovanovića, rođenog 1985. godine i Zorana Radovanovića, rođenog 1963. godine, iz Sarajeva, državljana BiH.
08.11.2017 u 12:09
utaja

Optuženi Igor Radovanović se tereti da je radeći u svojstvu direktora i osobe ovlaštene za zastupanje u unutarnjem i izvantrgovinskom saobraćaju, bez ograničenja ovlasti preduzeća „CWS AQUALIS“ d.o.o. Sarajevo, omogućio optuženom Zoranu Radovanoviću da u ime preduzeća obavlja djelatnosti za koje nije ovlašten i koji suprotno važećim zakonskim odredbama o porezu na dodanu vrijednost nije evidentirao oporezivi promet u knjigovodstvenim evidencijama te nije vodio evidenciju o poreznim prijavama, obračunavao, prijavljivao, niti plaćao porez na dodatu vrijednost, na koji način je umanjio porezne obveze preduzeća od 01.01.2014. godine do 31.12.2015. godine za ukupnu sumu od 41.841 KM, za koju je oštetio budžet BiH.

Optuženi se terete da su izbjegli plaćanje davanja, propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, ne pružanjem zahtijevanih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 10.000 KM, čime su počinili krivično djelo porezne utaje ili prijevare.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

pressing.ba