Za šest dana petero se utopilo u rijekama

Rijeke i jezera u zadnjih šest dana odnijeli su pet života.
01.07.2019 u 19:18
utapanje

Nakon što su ronioci Federalne uprave civilne zaštite pronašli danas u Jablaničkom jezeru tijelo mlađeg muškarca, uviđajem je utvrđeno da se radi o 19-godišnjem Arminu K. sa Ilidže. Ovu informaciju, uz navođenje inicijala stradalog, potvrdili su nam iz Operativnog centra MUP-a HNK, čiji pripadnici su, zajedno sa dežurnom kantonalnom tužiteljicom obavili uviđaj.

Dežurna tužiteljica najvjerovatnije će zatražiti obdukciju, kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti mladića, a kako se nezvanično moglo čuti, on je jučer, dok je sa prijateljima boravio na pecanju, ušao u jezero, zaplivao i više se nije pojavio na površini.

Mladi Ilidžanac peta je žrtva utapanja u našoj zemlji u samo pet dana. Crni niz započeo je u četvrtak u Foči, gdje su u mjestu Brštanovica, nakon dojave građana, fočanski policajci pronašli tijelo nepoznatog muškarca, krupnije tjelesne konstitucije. Nakon što je obavljen uviđaj, tijelo je uz saglasnost dežurnog tužioca Okružnoj javnog tužilaštva Trebinje prevezen u mrtvačnicu u Univerzitetsku bolnicu u Foči, gdje je obavljena obdukcija. Kako nam je potvrdio glasnogovornik Okružnog javnog tužilaštva Trebinje Srđan Vukanović, identitet ovog muškarca još nije utvrđen.

- Urađena je obdukcija, ali nam nalaz još nije dostavljen. Uzet je i uzorak za DNK analizu - kazao je Vukanović, te dodao da se, s obzirom na to da je u blizini granica sa Crnom Gorom, vrše provjere s crnogorskom policijom. Na ovom području se, inače, nalazi veliki broj kampova za rafting, ali fočanskoj policiji u posljednje vrijeme nije prijavljen nijedan nestanak osobe na ovom području. Iz policije su apelovali na građane da, ukoliko imaju bilo kakvih korisnih saznanja kako bi se tijelo identifikovalo, informacije prijave lično najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na besplatan broj telefona 122 ili na broj 058/210-794.

Još nije zvanično poznat ni identitet, kao ni uzrok smrti muškarca, čije je tijelo u petak ujutro izvučeno iz Une kod Gradskog mosta u centru Bihaća. Tijelo su iz rijeke izvukli bihaćki policajci, nakon prijave građana, a utvrđeno je da se ono u vodi nalazilo nekoliko dana. Iako se pretpostavlja da bi se moglo raditi o migrantu, iz Tužilaštva USK nam danas nisu mogli zvanično potvrditi ove informacije.

(faktor)