Zapečaćen 51 objekat, izrečene kazne od 350.000 KM

Uprkos brojnim najavama i obavještenjima da se svi radnici moraju prijaviti na redovno osiguranje, mnogi poslodavci to još izbjegavaju.
23.11.2018 u 18:05
inspekcija

Porezna uprava Federacije BiH je u četvrtak na području Federacije BiH izvršila ukupno 248 inspekcijskih nadzora kojim su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku i djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 95 neprijavljenih radnika, 74 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 29 objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 22 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 51 objekt, a u 134 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 350.050,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

pressing.ba