Prva presuda u BiH za namiještanje utakmica

Bivši igrač FK Zvijezda 09 Nemanja Vejnović proglašen je krivim za krivično djelo dogovaranja ishoda utakmice u najmanje dva meča Premijer lige BiH u sezoni 2018/19.
12.09.2019 u 15:02
vejnovic

Osnovni sud u Bijeljini donio je ovu presudu na osnovu optužnice Okružnog tužilaštva i nakon što je Vejnović, kako saznajemo, sam priznao počinjenje navedenog krivičnog djela. 

Ovaj slučaj predstavlja prvu nepravomoćnu presudu u BiH nakon rata u kojoj je jedan igrač proglašen krivim za namještanje utakmica i to na štetu svog kluba. Podsjetimo, predsjednik FK Zvijezda 09 Boris Stanišić je prošle godine nakon saznanja o eventualnim nečasnim radnjama igrača na štetu kluba izvršio prijavu nadležnom tužilaštvu i Nogometnom savezu BiH kako bi istražili sve navode.

Nakon svega reagovali su iz Zvijezde 09 gdje su odstranili sve sudionike koji bi se mogli dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom i pokrenuo postupke za nadoknadu štete. Među glavnim akterima skandala vezanog za namještanje utakmica koji je potresao bh. nogomet prije tačno godinu bio je i Ibrahim Škahić, ali je optužnica protiv njega, kako saznajemo, odbačena zbog nedovoljno dokaza.

U medijima je i tada procurila informacija kako je štoper Zvijezde 09 Vejnović putem poruka od svojih saigrača tražio da namjeste rezultate nogometnih utakmica u zamjenu za novčanu naknadu. Inače, skandal je izbio nakon katastrofalnog početka Zvijezde 09, koja je nakon prvih osam kola imala svega tri osvojena boda uz pet uzastopnih poraza.

pressing.ba