U Srebrenik vraćen Općinski sud nakon 15 godina

Srebrenik je ponovo dobio Općinski sud!
18.01.2019 u 16:12
Sud

Prošlo je 15 godina od kada je Srebrenik ostao bez Suda a koji je tada pripojen Općinskom sudu.

„Od 2017. kada su pokrenute aktivnosti na stvaranju uslova za početak rada ovog suda, potpisivanjem Protokola između Ministarstva pravosuđa i uprave i Općine Srebrenik pozitivnom energijom i dobrom saradnjom uspjeli smo staviti u funkciju Sud u Srebeniku koji će rasteretiti, do sada nadležni Općinski sud u Gradačcu, za gotovo 10 000 predmeta. Pored toga, nije zanemariv ni broj novootvorenih radnih mjesta“, rekao je ovom prilikom premijer TK Jakub Suljkanović.

On je ovom prilikom naglasioda su u Budžetu TK planirana i sredstva za plaće, naknade i druga materijalna prava za ukupno dvadeset uposlenika kao i za nabavku neophodne opreme što sva dosadašnja izdvajanja podiže na gotovo million KM.

Ministarstvo pravosuđa i uprave finansiralo je rekonstrukciju i adaptaciju stare općinske zgrade u iznosu od 267.656 KM što je 68% vrijednosti ugovorenih radova dok je iz budžeta Općine Srebrenik izdvojeno je 125.956 KM.

Kako je istakao Muhamed Vejzović, v.d. predsjednika Općinskog suda Srebrenik u novoformiranom sudu u Srebreniku sistematizirana su 33 radna mjesta, od kojih je trenutno popunjeno 14, među kojima su i četiri sudije. U toku je procedura imenovanja još jednog sudije i prijema većeg broja namještenika, tako da bi novoformirani sud uskoro mogao početi s radom u punom kapacitetu.

Općinski načelnik Nihad Omerovića je kazao da je formiranjem Suda i nedavnim vraćanjem sjedišta Policijske uprave, Srebrenik je poprimio sve karakteristike savremene gradske sredine. 

pressing.ba