Borci došli pred Parlament FBiH

Blizu stotinu demobilisanih boraca Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća odbrane stiglo je ispred zgrade Parlamenta FBiH, kako bi protestom zatražili da se njihovi zahtjevi uvrste na dnevni red sjednice.
17.04.2018 u 12:38
borci

- Razlog okupljanja je što od Parlamenta zahtijevamo da sazove tematsku sjednicu da bi se izjasnili o naša tri zahtjeva. I ptice na grani već znaju koje su to tačke, nema potrebe da ponavljam. Povodom tih nezadovoljstava mi smo izlazili na proteste, bile su i blokade puteva, pa kažu da se obratimo institucijama. Evo mi smo došli da se obratimo instituciji, da od njih tražimo da samo zakažu sjednicu i zamolili bismo parlamentarce da odvoje tri sata svog vremena za nas koji smo odvojili tri-četiri godine. Neka se izjasne ko je uz nas, a ko nije", rekao je jedan od učesnika ovih protesta Damir Džafo, bivši borac Armije RBiH iz Gračanice. 

Ovaj Gračanlija smatra da se njihovi zahjtevi mogu ispuniti ako ima političke volje.

- Trebao bi neko da izađe da se obrati. Svaki političar bi trebao da nađe vremena da se obrati ovim veteranima, bivšim borcima Armije RBiH i HVO-a. Ako znamo u ovoj državi kako se i na koji način radi ne možemo očekivati mnogo. Sad je na njima da pokažu svoj obraz. Jednostavno ako nas je bilo 200.000 po završetku rata, odakle nas sada pola miliona, a znamo da nam je pola države okupirano. Kažu da je 2. korpus imao 120.000 pripadnika, a 50 kilometara od nas se desio genocid u Srebrenici. Ljudi, to je ogromna sila vojna, a da dozvolimo da nešto ne štitimo, zaključio je Džafo.

Oni traže uvođenje jedinstvenog registra, prestanak finansiranja boračkih udruženja i borački dodatak.

pressing.ba