Brčko: Mladi Brčaci snimili dokumentarac o suživotu u ovome gradu

Dokumentarni film „Djeca Dejtona“, koji govori o pomirenju i suživotu u Brčkom, ali i cijeloj BiH, bit će premijerno prikazan u ponedjeljak, 16. jula u „Domu kulture“ Brčko distrikta u 20 sati.
14.07.2018 u 13:59
brcko

Priča o aktivnostima mladih, talentiranih i ambicioznih Brčaka, poznatih pod imenom „District Team“, koji su u prethodnih nekoliko mjeseci sprovodili različite društveno odgovorne aktivnosti, ali i ukrasili svoj grad neobičnim muralom, uskoro dobija i svoju video formu. 

Povezujući priče ratnih vojnih veterana i generacija koje su odrastale devedesetih, film prikazuje različita iskustva koja povezuju i razdvajaju sve sudionike ratnih dešavanja, ali i ističe pozitivne poruke koje će biti primjer pomirenja i zajedništva za sve generacije. 

Ideja o snimanju amaterskog dokumentarca nastala je u sklopu USAID projekta „re:Generacija“, koji za cilj

ima izgradnju povjerenja i promociju pomirenja kroz aktivizam mladih i umjetnost, a pored Brčko distrikta okuplja mlade iz još 9 općina u BiH. 

Osim bivših vojnika, u filmu učestvuju i hip-hop umjetnici Finti, Cap One, Frenkie i slobodni umjetnici iz Brčkog koje predvodi Lazar Borišev.  

"Iako snimljen amaterski, ovaj film ima za cilj da grad na Savi, ali i cijelu zemlju, predstavi na jedan drugačiji i pozitivan način, te pokaže kako mladi mogu učestvovati u izgradnji mira i suživota u BiH“, poručuju članovi District Teama, a pozivaju i sve građane da im se pridruže na premijeri.

 (fena)