Danas je 180 godina od smrti velikog Husein-kapetana Gradaščevića

Na svaki način se Husein-kapetan Gradščević koji je u našu tradiciju ušao pod nazivom Zmaj od Bosne može smatrati najznačajnijom ličnošću naše novije historije, kazao je akademik Muhamed Filipović za bh. novinsku agenciju Patria.
17.08.2014 u 18:08

- Bez obzira pod kojim i kakvim okolnostima je upravo on bio izabran da predvodi ustanak Bosanaca, odnosno Bošnjaka, a taj ustanak je okupljao Bošnjake svih vjera, i pravoslavce i katolike, naravno vodeća snaga su bili muslimani, Bošnjaci muslimanske vjere budući da su bili i najrazvijeniji u društvenom smislu, najbogatiji, najorganizovaniji i najobrazovaniji u tom momentu u našoj zemlji – ističe Filipović.

Danas se navršava 180 godina od smrti vođe borbe za autonomiju Bosne Husein-kapetana Gradaščevića. Po očevoj smrti Husein je postao kapetanom od Gradačca. Obavljao je dužnost kapetana od 1821. do 1832. godine. Posljednja bitka njegove mnogobrojne vosjke odigrala se 4. juna 1832. na Stupu.

Husein‐kapetan je već bio odnio pobjedu nad sultanovom vojskom, ali su se s bočne strane pojavili Ali‐paša Rizvanbegović i Smail‐aga Čengić, koji su iz Hercegovine došli do Trnova, a zatim kod mjesta Crna Rijeka probili bočnu odbranu Husein‐kapetanove vojske. To je dovelo do poraza Husein‐kapetanove vojske. Umro je u 31. godini života. Filipović smatra da je on odigrao veliku ulogu jer je pod njegovim imenom i vodstvom postavljen temeljni zahtjev cjelokupne bosanske historije.

- A to je vraćanjem Bosni i Hercegovini prerogativa zasebne države, odnosno u ovom slučaju autonomije. Nažalost, zbog tog zahtjeva mnogi ljudi su izgubili glave, ne samo u vrijeme ustanka 1832. godine nego i nakon toga u brojnim i vrlo radikalnim bezobzirnim čistkama koje je Osmanska vlast provodila među bosanskim prvacima. Bosanci ne smiju da zaborave da su Osmanlije istrijebile takoreći elitu bosanskog društva u tom periodu od 1832. do završetka misije Omer-paše Latasa.

Tako da je Bosna bila obezglavljena u velikoj mjeri, pa se ono što je slijedilo može u velikoj mjeri protumačiti kao posljedica upravo nedostatka tog elitnog sloja koji bi predvodio u političkom smislu i društvenom smislu bosanski narod – kaže Filipović.

U svakom slučaju, kazao je Filipović, Husein kapetan Gradaščević velika je ličnost kojoj BiH nije odala na odgovarajući način priznanje.

- Vjerovatno se danas oni koji odlučuju o stvarima, plaše sjene Zmaja od Bosne koji je bio rezolutan za samostalnost bosansku i cjelovitost njene teritorije – ističe akademik Filipović.

(nap.ba)