Eseji Hidajeta Repovca

Promocija novoobjavljene knjige prof. dr. Hidajeta Repovca „Eseji o književnosti i umjetnosti -Filozofsko – sociološki diskurs„ upriličena je na Fakultetu političkih nauka.
10.04.2014 u 18:38

O knjizi u kojoj se nalaze eseji još od sedamdesetih godina pa do danas govorili su; Vladimir Premec, Emina Kečo, Slavo Kukić, Senadin Lavić, Asim Mujkić. Pozdravne riječi na početku promocije uputio je dekan FPN Šaćir Filandra a promociju je vodio Adil Kulenović. Profesorica Kečo ovom prilikom je istakla da je knjiga Hidajeta Repovca knjiga kakvih je sve manje.

Kako je rekla Kečo ova knjiga koja spaja tradiciju i modernost, knjiga koja u sebi ima mnoštvo informacija. Knjiga Hidajeta Repovca smatra Kečo je dijalog autora kako sa umjetnicima, filozofima, sociolozima, tako i dijalog autora sa samim sobom. Repovac je ovom prilikom rekao da je namjerno stavio i svoje ranije tekstove, a tekst koji je posebno istakao je „Iskušenja filozofije od defetizma do nade – Pečati vremena umjetnosti“ koji i otvara knjigu a koji se referira na profesora Abdulaha Šarčevića.

Repovac u knjizi interpretira najvažnije tokove modernog književnog i umjetničkog diskursa, referirajući se na A. Šarčevića, M. Krležu, M. Selimovića, T. Ujevića, F. Nietzschea, E. Blocha, T. W. Adorna, J.-P. Sartrea, A. Camusa i mnoga druga imena evropske moderne i bosanskog iskustva umjetnosti. 

(BHRT)