Gazi Turali-beg neće biti zaboravljen u Tuzli

U Tuzli je danas svečano otvorena obnovljena Gazi Turali-begova džamija!
14.09.2014 u 15:12

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je ovu džamiju 2005. godine zajedno s haremom i turbetom proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Turali-begova džamija sagrađena je u period 1548. – 1572. godine. Izgrađena je u polju te je zbog toga, kasnije, prozvana "Poljska džamija". Kako je istakao u svojom obraćanju Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, znao je Turali-beg da će, ako džamiju napravi u polju, oko nje nastati ulica, mahala, a kasnije i grad.

- Na ovaj način smo pokazali da Turali-beg neće biti izbrisan iz naših sjećanja i da to ostavljamo narednim generacijama u amanet, kazao je Hafiz Merim Đulović, imam u ovoj džamiji.

Turali-beg je podigao i niz objekata u Tuzli te ih uvakufio za održavanje džamije. On se iz tog razloga smatra začetnikom razvoja urbane Tuzle. Zbog slijeganja tla džamija je oštećena, a prilikom mjerenja 1990. godine došlo se do podataka da su zidovi munare nagnuti, što je značilo da je neophodna njena rekonstrukcija.

Djelimična rekonstrukcija je započeta 1997. godine, a deset godina kasnije, počela je njena obimna restauracija. Činu otvaranja danas su prisustvovali reisu-l-ulema Husein ef.Kavazović kao i mnogi drugi predstavnici javnog i kulturnog života.

Noć prije upriličena je mevludska svečanost.

(pressing.ba)