Iskre proslavile 40. rođendan

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla članice Ansambla "Iskre" su proslavile 40 godina od osnivanja kao i 10 godina kako se ansambl ponovno okupio nakon ratnih dešavanja.
30.11.2014 u 19:03

Priča o Iskrama započela je 1974.godine i u njoj su učestvovali mnogi, a najveći pečat ostavio je osnivač ansambla Slavko Jović, koji je preminuo  prije dvadesetak dana u 75 godini života. Zato su Iskre odlučile da Jubilarni koncert posvete upravo čovjeku bez kojeg ansambla ne bi ni bilo. 

Iskre su jedna velika porodica u kojoj je svaka od članica pronašla svoje mjesto.

- Mi smo uvijek tu jedna za drugu i kad pjevamo, ali i kad tugujemo. Meni to osobno puno znači, da znam da u ovim teškim vremenima uvijek imam najmanje 20 prijatelja na koje mogu računati. To je zaista velika stvar, kazala je Svjetlana Ibričić.

Na veliki jubilej Ansambl Iskre je uz stručno rukovodstvo profesorice Renate Bagarić promovisao i novi CD koji je plod dugogodišnjeg rada. Publika je bila u prilici da posluša sasvim nove Iskre, nove aranžmane, do sada ne izvođene kompozitore poput Monteverdija, Tomerlina, Ljondeva, ali i da čuje pjesme koje su učile uz Slavka Jovića poput "Tamburalo momče uz tamburu", "Čergo moja čergice"...

Na novom CD-u, koji je sniman u studiju Dragana Divjaka, našlo se ukupno osam kompozicija. Aranžmane su radili profesorica Renata Bagarić i profesor Zlatan Mujkić, koji je na sinoćnjem koncertu odsvirao sve klavirske pratnje. Kao gosti koncerta nastupili su Bend "Zlatne strune” i Jazz sastav "Just Friends”.

(tuzlarije.net)