Ivo Andrić novac od Nobelove nagrade podijelio

Prije 53 godine, na današnji dan 1961. godine, bosanskohercegovački književnik Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost!
10.12.2014 u 14:51

Tako je postao prva i jedina osoba s područja bivše Jugoslavije koja je dobila tu prestižnu nagradu, a koja mu je uručena u Stockholmu za roman "Na Drini ćuprija", za kompletno književno djelo o povijesti jednog naroda. Najveće svjetsko priznanje velikanu Andriću dodijelio je dr. Anders Esterling.

Pedeset posto iznosa Andrić je odmah odlučio donirati za unaprjeđenje narodnih biblioteka u BiH, dok je nekoliko godina kasnije i ostatak novca dao u iste svrhe.

Ivo Andrić je rođen 1892. godine u Travniku. U Višegradu, gdje se preselio nakon smrti oca, završio je osnovnu školu, a srednju u Sarajevu. Nakon toga odlazi na Mudroslovni fakultet Kraljevskog fakulteta u Zagrebu, no školovanje nastavlja i u Beču i Krakovu.

Bio je u zatvoru, amnestiran je, bavio se diplomacijom i cijelo vrijeme je pisao. Oženio se kasno, u 66. godini, Milicom Babić.

Njegova najpoznatija djela su "Most na Žepi", "Ex ponto", "Gospođica", "Put Alije Đerzeleta", "Travnička hronika", "Prokleta avlija", "Jelena, žena koje nema" i "Znakovi pored puta".

Umro je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

(pressing.ba)