Javna tribina "Prosvjetitelj-Mualima Srebrenice"

U organizaciji Medžlisa IZ-e Srebrenik i udruženja Prosvjetitelj- Muallim Srebrenica, održana je javna tribina pod nazivom: ''Prosvjetitelj-Muallim Srebrenica, kao primjer društvenog aktivizma i društvene odgovornosti''.
08.04.2014 u 08:07

Prisutnima je prikazan dokumentarni film pod nazivom: ''Prosvjetitelj-Mualim kao svijetli primjer Srebrenice''. Film govori o nastanku, razvoju i planovima za budućnost udruženja Prosvjetitelj. Posebno dirljive scene u filmu su bile one iz ratnog perioda u kojem je društvo Prosvjetitelj djelovalo u Podrinju i zajedno sa drugim borcima borilo se za očuvanje svoje vjere i svog naroda na ovim prostorima. Mnogi od prisutnih su se prisjetili najvećeg zločina nad bošnjačkim narodom, genocidom...

Predsjednik udruženja Prosvjetitelj – Muallim Srebrenica Nerzudin Hajdarević, rekao je da je ovo veoma važna organizacija koja okuplja bošnjački narod i ima saradnju sa svim drugim organizacija i institucijama, posebno sa Rijasetom, muftijstvima i medžlisima, koji Prosvjetitelju pružaju svaki vid podrške.

Nastali su u beznađu golgote Srebrenice 1993.godine. Mladi Podrinja sa vjerom u Allaha dž.š. odlučiše udariti temelje onom što je Bošnjacima oduvijek nedostajalo. Institucija koja ima ideju, misiju i plan kako državu Bosnu i Bošnjake učiniti boljim i jačim. Bi misao, misao dade ideju, ideja se pretvori u djelo. Organizovan je klub koji prerasta u pokret kroz koji se u okruženoj Srebrenici obučava na stotine mladih Srebreničana gdje se ulijeva duhovna i moralna čvrstina tako potrebna u danima patnje i beznađa.

Dvadeset godina kasnije, poslije doživljenog genocida, izgnanstva, izbjeglištva i povratka u bosansko Podrinje, Udruženje za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti „Prosvjetitelj“ je registrovano udruženje koje je prepoznatljivo po istim principima na kojim je osnovano. Disciplina, humanost, posvećenost, odricanje su odlike po kojima je udruženje prepoznatljivo u narodu.

pressing.ba