Korupcija, alkohol, promocija politike...u školama TK

Komisija za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine Tuzlanskog kantona je održala tematsku sjednicu povodom nemilih događaja koji su se desili u posljednje vrijeme u institucijama obrazovanja na području Tuzlanskog kantona.
14.05.2018 u 17:17
skola

Bili smo svjedoci hapšenju nastavnika pod sumnjom da je uzimao mito, medijskim natpisima o zloupotrebi učenika i školskih prostorija u svrhu organizovanja političkih skupova, te o konzumiranju alkohola u školskim prostorijama za vrijeme obilježavanja značajnih datuma za škole.

Komisija ima za cilj da spriječi slična dešavanja, a koja uveliko štete obrazovanju i institucijama obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, i u tu svrhu donijela je sljedeće zaključke:

1. Komisija za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja i nauke osuđuju svaki vid korupcije i zloupotrebe položaja unutar obrazovnih institucija i poziva sve koji imaju saznanja o takvim radnjama da ih prijave nadležnim institucijama radi procesuiranja istih. Dokazanim slučajevima korupcije u školama tj. presuđenim slučajevima nije više mjesto u odgojno-obrazovnim institucijama.

2. Komisija zahtijeva od Ministarstva obrazovanja i nauke da školama uputi jasne instrukcije i upozori odgovorne u školama da je zloupotreba učenika za vrijeme nastave u svrhu promovisanja političkih subjekata krivično djelo i da će snositi odgovornost za počinjenje istog.

3. Komisija zahtijeva od Ministarstva obrazovanja i nauke da izradi akt o načinu organizovanja manifestacija definisanih školskim kalendarom i godišnjim programom rada škola (maturskih večeri, dana škole...) kako bi se preduprijedile situacije koje su nespojive sa odgojno-obrazovnim procesom.

4. Komisija zahtijeva od Ministarstva obrazovanja i nauke da ponovo uputi upozorenje prema svim školama sa područja Tuzlanskog kantona u vezi sa poštivanjem zakonskih odredbi koje su definisale zabranu upotrebe školskih prostora u svrhu političkog organizovanja i djelovanja. Svaki naredni slučaj bit će prijavljen nadležnim institucijama radi pokretanja postupka odgovornosti. U imajući u vidu da je izborna godina, u narednom preiodu pratit ćemo implementaciju zaključaka i pravovremeno reagovati na slučajeve koji nisu u skladu sa odgojno-obrazovnim procesom na područiju Tuzlanskog kantona.

pressing.ba