"Krojcerova sonata" oduševila publiku u Srebreniku

Publika u Srebreniku sinoć je mogla u okviru "Dana povelje" da uživa u predstavi Narodnog pozorišta Tuzla pod nazivom "Krojcerova sonata".
18.02.2015 u 09:58

Riječ je o monodrami autora Lava Nikolajeviča Tolstoja i reditelja Nebojše Bradića. Predstava „Krojcerova sonata“ govori o preljubu te o opsesivnoj ljubomori i njezinim teškim posljedicama.

Vlado Kerošević nadasve studiozno, nadahnuto, vješto i sugestivno tumači lik Podništeva koji u monodrami Krojcerova sonata iznosi potresnu priču o tome kako je, u trenutku ljubomore ubio ženu, majku njihovo petero djece koja se usudila realizirati uz drugoga.

Vraćajući se nakon odslužene kazne protagonist u kupeu voza iznosi svoju potresnu, stravičnu i neobičnu ispovijest prepitujući samoga sebe, prirodu želje, opsesije, seksualne frustracije, osvetničke ljubomore, ljubavi, partnerskog odnosa. Pripovijetku Lava Nikolajeviča Tolstoja, koja je bila zabranjena za objavljivanje i u Rusiji i u Americi, adaptirala je i dramatizirala Nancy Harris, obogativši je motivima i fragmentima drugih Tolstojevih djela, a na scenu tuzlanskog Teatra kabare postavio ju je Nebojša Bradić.

pressing.ba