Promovisan Bosansko-turski priručnik

Centar za Turski jezik i kulturu "Levent" Tuzla, promovisao je Bosansko-turski priručnik za svakodnevnu komunikaciju/Boşnakça – Türkçe konuşma kılavuzu, autora Šejle Berberović, Nadire Žunić i Nedima Berberovića. Priručnik sadrži 1500 rečenica za svakodnevne situacije, više od 5000 riječi, pravila i uputstvo za izgovor bosanskog i turskog pisma te kratku gramatiku turskog jezika.
13.12.2014 u 13:40

Priručnik je inače namijenjen turistima, poslovnim ljudima, trgovcima, studentima odnosno svima koji imaju potrebe za komunikaciju sa ljudima turskog govornog područja.

Troje mladih autora ne samo da su se hrabro upustili u ovakav jedan poduhvat, nego su napisali odličan i vrlo praktičan bosansko-turski priručnik, čija priprema i u mnogo uređenijim državama s renomiranim odsjecima turkologije iziskuje veliki trud.

Nedim Berberović, predstavio je priručnik na neuobičajen način, postavljajući se u ulogu turiste koji od momenta dolaska na granicu turskog govornog područja, prolazeći kroz razne situacije, predstavlja sadržaj priručnika i kako ga koristiti.

- Putujući po Turskoj i radeći tamo, uvidjeli smo šta je ono najosnovnije što bi moglo poslužiti kako nama tako i drugima, i tako je nastao priručnik. On je moderan, odnosno prati savremene tokove života i realne situacije. Sadržajno je puno bogatiji nego bilo koji drugi sličan, kazao je jedan od tri autora Nedim Berberović.

Promotori su bili Mehmed Pargan, književnik i novinar, zatim Ševko Sulejmanović profesor u Behram-begovoj medresi i Nedim Berberović.

pressing.ba