Promovisana "Karnera" Milorada Popovića

U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli održana je promocija romana "Karnera" kojeg je napisao autor iz Crne Gore, Milorad Popović.
05.09.2014 u 17:23

Riječ je o životu boksera i to neuspješnog, kojeg je neuspjeh vodio polako do dna društvene ljestvice, koji se može okarakterisati i kao životni gubitnik. Iz onoga što su govorili promotori Ahmed Burić i Enver Kazaz, jasno je da je riječ o vrlo kompleksnom djelu, koje nije bez razloga, u jakoj konkurenciji, dobilo prestižnu književnu nagradu.

Ahmed Burić je mišljenja da je to roman o raspadu Jugoslavije, ulasku u svijet nastanka nacionalnih korpusa. U nekoj vrsti razočarenja se krije tajna knjige, bivši ljudi u knjizi podsjećaju mnoge isto tako bivše na vrijeme kada to nisu bili.

Enver Kazaz govorio je o glavnom liku koji je po mnogim mjerilima na dnu, propali čovjek, koji je upoznao i svijet podzemlja, ubica, ali koji u nastajanju novog sloja ljudi, skorojevića, koji se brzo prilagođavaju novom vremenu i izvlače za sebe korist, djeluje kao duhovni plemić. Kazaz je rekao da se roman ne čita nego guta, te da autor uz ostale kvalitete ima rečenicu koja plijeni. 

(pressing.ba)