Promovisani "Dnevnik posrtanja" i "Legenda o Bijeloj džamiji"

U BKC – u Tuzla promovisana je knjiga „Dnevnik posrtanja" i „Legenda o Bijeloj džamiji" autora Jusufa Trbića. Kolumne Jusufa Trbića, ukoričene u knjigu znakovitog naslova „Dnevnik posrtanja", svojevrsna su hronika stradanja Bošnjaka.
20.11.2014 u 10:13

Tako Jusuf Trbić, vrsni novinar i publicista, beskrompromisni borac za temeljne civilizacijske vrijednost,kao što su sloboda za svakog čovjeka, ravnopravnost i pravda,hodi kroz vrijeme, bilježeći sve što mu (nam) se desilo i dešava. Rezultat toga je i „Dnevnik posrtanja", roman sjećanja i potajne nade za neka sretnija svitanja.

Kad proplanke sjećanja prekrije tama, a u dubini vode nestane grad, ko će, za pedeset ili sto godina, znati da li su ikada bili i taj grad, i ti ljudi, i njihova Bijela džamija, koja je magičnom snagom dugo vezala sve niti njihovog postojanja u jedan sigurni ćilim stvarnosti? Jesu li bili, ili je sve to samo magla u kojoj su nestali i vrijeme, i ljudi, i sve što je bilo i trajalo? Ili ničega, zapravo, nije ni bilo?

Ako ne pamtimo sebe i sve prije nas, kao da nikada nismo živjeli. Ako ne zapišemo, zaboravićemo. Ako zaboravimo, u vječitoj tami koja nas čeka, svjetlost više nikada neće pronaći naša lica.

(pressing.ba)