Sjećanje na dr.Hašima Muharemovića

Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" organizovala je u okviru "Dana povelje" festival saza posvećen dr.Hašimu Muharemoviću!
21.02.2015 u 10:44

Manifestacija je organizovana u čast sjećanja na doktora Hašima koji je svojim kulturnim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u sevdalinci i sazu na ovim prostorima.

Na manifestaciji su nastupili i sazlije: Rajko Simeunović iz Bijeljine, Sulejman Šarić iz Tuzle, Enes Imamović iz Mihatovića kod Tuzle, te Mehmed Šiljić, Razim Slanjankić, Osman Suljkanović, Ahmet Hogić i Mustafa Muminović iz Hurema.

Hašim Muharemović rođen je 22. marta 1937. godine u Srebreniku, poslije djetinjstva provedenog u čestom seljenju iz mjesta u mjesto, zbog očeve službe, u teška i burna vremena, prethodno se dokazavši kao dobar učač Kur’ana, upisuje Gazi Husrev – begovu medresu, ali je ubrzo napušta radi teškog vremena, da bi preko Gradačca, Brčkog, zatim Zagreba, Sarajeva i Beograda, specijalizirao preventivnu epidemiologiju, a kao epidemiolog radi u Brčkom, Tuzli i Libiji, da bi se daleke 1968. godine skrasio u Domu zdravlja Srebrenik, odakle je otišao u zasluženu penziju.

Da je saz “prešao” oko tri hiljade godina i došao u ruke pravog majstora, potvrđuje njegovih dvadesetak autorskih pjesama, od kojih je najznačajnija, ” Sa Gradačca b’jele kule” koja se toliko ukorijenila među narodom, da je mnogi i danas imenuju kao tradicionalnu pjesmu.

pressing.ba