Sjećanje na spomen države Bosne star 825 godina

Institut za istraživanje genocida, Kanada, povodom 825. godišnjice Povelje Kulina bana, ocjenjuje da je riječ o 825 godina "univerzalnoga svjedočenja bosanskohercegovačke državnosti, bošnjačke nacionalne bitnosti i bitisanosti i svih odlika i oblika ideje Bosne i bosanskog duha".
28.08.2014 u 09:29

U toku svoje vladavine koja je trajala 24 godine (1180. – 1204), uprkos žestokim napadima sa svih strana, Kulin ban je, kažu u Institutu, uspio očuvati samostalnot Bosne i učvrstiti njenu moć.

"Posebno značajan podatak za povijest BiH i Bošnjaka, njihovog identiteta i jezika predstavlja Kulinova povelja. On je historijski dokument, jedan je od rijetkih bosanskih ali istovremeno i južnoslavenskih dokumenata, pisan perom 29. avgusta 1189. godine na pergamentu", ističe Institut u saopćenju za javnost.

Podvlači da je to prvi i najstariji pravni dokument u cijelom južnoslavenskom svijetu s posebnim jezičnoizražajnim i kulturno-historijskim vrijednostima.

"Ova povelja je od historijskog značaja jer je napisana na bosanskom jeziku, bosanskim pismom bosančica, jer državu imenuje imenom Bosna, jer stanovnike države Bosne naziva Bošnjani. Uz ovo Kulin ban je osnovao tolerantnu, prvu i jedinu oficijelno multireligijsku, multikulturnu i multinacionalnu državu toga doba na tlu Evrope", naglašava Institut.

Povelja Kulina bana, dodaju, univerzalnog je karaktera i neposredno odslikava sve odlike i oblike ideje Bosne i bosanskog duha kao što su suživot, humanizam, tolerancija, poštivanje, priznavanje i prihvatanje drugih i drukčijih. Iz Instituta navode da se ovim "zasvjedočenim pisanim spomenikom otvaraju vrata za povijesni razvoj bosanskohercegovačke države, bošnjačke nacije, bosanskoga književnog jezika i njegove diplomatske građe".

"Kulinova povelja je pisano, historijsko svjedočanstvo o teritorijalnoj i državotvornoj bh. svijesti. Ono što su bili kadri učiniti prije osam stoljeća, Bošnjaci su bili kadri učiniti i osam stoljeća kasnije, zajedno sa svim iskrenim Bosancima i Hercegovcima uspostavili su suverenu i nezavisnu, međunarodno priznatu državu BiH u uslovima strašne agresije i genocida", poručuju iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

(pressing.ba)