Umrli glumci Ana Karić i Boris Buzančić

Hrvatska filmska, pozorišna i televizijska glumica Ana Karić umrla je u četvrtak u Zagrebu u 74. godini života. Glumila je u filmovima poznatih redatelja Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića i drugih. Nešto su joj manje brojne uloge u televizijskim filmovima, dok je u kazalištu glumila u Teatru u gostima.
10.10.2014 u 09:03

Glumica je 13. maja 1941. rođena u Perušiću, a Akademiju za pozorišnu umjetnost završila je 1963. u Zagrebu. Njezina karijera trajala je više od pet desetljeća.

Karić je 2010. nagrađena desetom jubilarnom nagradom 'Fabijan Šovagović' za poseban doprinos glumaca hrvatskom filmu koju joj je dodijelilo Društvo hrvatskih filmskih režisera.

Glumila je i u nedavno snimljenom filmu "Noćni brodovi" Igora Mirkovića s Radkom Poličem u kojem je oduševila publiku. Za tu ulogu na 59. filmskom festivalu u Puli 2012. je dobila Zlatnu arenu.

Glumac i prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj Boris Buzančić umro je u 85. godini od posljedica moždanog udara, potvrdili su jučer u Dramskom kazalištu Gavella. Buzančić je prije dva mjeseca doživio moždani udar od čega mu je bila oduzeta lijeva strana tijela, a početkom septembra bio je otpušten iz bolnice na kućnu njegu.

Buzančić je rođen 13. marta 1929. u Bjelovaru. Glumom se počeo baviti od rane mladosti, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1954. godine. Isprva je bio član kazališta "Gavella", a od 1966. bio je u angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Istaknuo se kao tumač psihološki složenih uloga, no jedna od najpoznatijih i najpopularnijih bila mu je uloga Dotura Vice, šaljiva splitskog gradonačelnika u televizijskoj seriji Velo misto.

(pressing.ba)