"Žene srednjovjekovne Bosne"

U okviru kulturne manifestacije “Dani povelje 2015″ u Srebreniku, promovisana je brošura „Žene srednjovjekovne Bosne“!
16.02.2015 u 10:24

Štampanjem brošure “Žene srednjovjekovne Bosne”, Udruženje “Bosona”, čije je opredjeljenje njegovanje, zaštita i afirmisanje bosanskohercegovačke kulture i naslijeđa, posebno za period srednjovjekovlja, predstavlja i svojevrsno odavanje počasti za 11 najpoznatijih heroina tog perioda.

- Među njima je kraljica Jelena Gruba, za koju smatramo da jedina prava kraljica, dakle, ne kraljica supruga ili kraljica majka, nego kraljica suveren. Također, među njima su i Katarina Kosača, kao i posljednja bosanska kraljica Mara (Jelena). Tu je i Huma-hatun, koja je kćerka Ahmed-paše Hercegovića, tako da smo napravili taj kontinuitet bosanskog plemstva i nakon pada srednjovjekove bosanske države od osmanskog osvajača - izjavio je izvršni direktor Udruženja građana Bosona Emir Lagumdžija.

Što se tiče Katarine Kosače, o njoj postoji dosta priča i legendi, a autori brošure su se bazirali na one činjenice za koje postoje pouzdani istorijski izvori. Dat je prikaz njene biografije, od njenog prvog pominjanja i života u bosanskom kraljevstvu do njenog tragičnog kraja u izgnanstvu, daleko od domovine i svoje djece. U brošuri su navedene i neke plemkinje koje nisu imale kraljevski status, ali su ostavile trag u historiji srednjovjekovne Bosne.

pressing.ba