Čudotvorni učinci jogurta

Pun kalcija, jogurt je namirnica superheroj u prehrani. Svako zna da uparivanje jogurta niskih masnoća sa svježim voćem i cjelovitim žitaricama čini pametan jutarnji obrok. Međutim, nemojte izostaviti jogurt kao umak za tjesteninu, salatu, marinade.
01.11.2014 u 17:47

Jogurt sadrži zdrave, aktivne bakterije koje su dobre za tijelo. To su probiotici koji su zdravi kada se upotrebljavaju u ograničenim količinama, a pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama iz našeg tijela. Porcija jogurta sadrži značajan izvor kalija, fosfora, joda, cinka i vitamina B5, kao i vitamina B12 koji čuva crvene krvne stanice i pomaže u očuvanju živčanog sustava.

Odlična je stvar da pomaže u prevenciji osteoporoze, uz adekvatnu pravilnu prehranu. Također, zbog prekomjerene konzumacije soli ljudi se bore sa visokim krvnim tlakom, bolestima srca i bubrega. U tome pomaže kalij iz jogurta koji izbacuje višak soli iz organizma. Važno je ne zaboraviti da jogurt dolazi iz mlijeka, što znači da ljubitelji ove namirnice dobivaju i veliku količinu proteina, plus sve ostale vitamine i tvari koji se nalaze u mliječnim proizvodima.

Ono što će posebno biti veliki plus za žene je to da jogurt pomaže u mršavljenju zbog svoje visoke nutricionističke vrijednosti, malo kalorija i visoke doze kalcija. Odlična stvar je to što može pomoći u probavi te uspostaviti ravnotežu u organizmu ukoliko je ona narušena. Jogurt možete koristiti kao umak za salate, a posebno je fin u hladnoj salati sa svježim krastavcima.

Također, koristite ga i kao osnovu za hladne juhe ili umake od kopra, hrena, razne dressinge i ostale svježe salate. Može se upotrebljavati kao zamjena za majonezu ili kiselo vrhnje, ali i kao umak kod posluživanja mesa, povrća i slično. Osim toga, s jogurtom možete kombinirati suho i svježe voće – maline, borovnica, breskve, banane i slično.

(mojezdravlje.ba)