Šta alkohol radi organizmu i koliko mu treba da se oporavi?

Nakon što prestanete da pijete alkohol, tijelo doživljava preporod. Obnavljaju se ćelije i krvi i jetre, bolje spavate i bolje izgledate. Provjerite kako to izgleda kada ne prestanete da pijete...
26.06.2016 u 11:02
alkos

Vrtoglavica, glavobolja, pulsiranje i zujanje u glavi samo su neki od simptoma mahmurluka.

Kada preterate s alkoholom, tijelu je potrebno neko vrijeme da ga očisti iz organizma.

Šta se dešava s tijelom kada prestanete da pijete nakon 24 sata, sedmicu, mjesec dana i nakon tri mjeseca otkrila je doktorka Nial Kembel, stručnjak za zavisnost od alkohola.

Nakon 24 sata

Tokom 24 sata od opijanja osjećaćete preznojavanje ili drhtanje, a u vrlo rijetkim slučajevima mogući su i napadi. Tijelo počinje da se čisti od alkohola, nivo šećera će se normalizovati i počećete normalno da funkcionišete. Osjećaćete se bolje i manje ćete biti depresivni.

Nakon sedmicu dana

Alkohol je vrlo loš za san. Iako vam se čini da uz poneku čašicu lakše zaspite, ova namirnica dugoročno ometa san. Takođe je diuretik i podstiče tijelo na to da se riješi viška tečnosti putem znojenja i urina zbog čega može da se desi da se probudite u po noći izuzetno žedni. Ali, nakon što prestanete da pijete, san će se popraviti već nakon sedmicu dana.

Nakon 2 nedelje

Alkohol iritira stomak i uzrokuje gorušicu koja se neće javljati nakon što prestanete da pijete.
On ujedno sadrži i mnogo skrivenih kalorija. Npr. velika čaša vina sadrži 228 kalorija koje dodajete svojoj večeri, a da ni ne znate. Nakon što prestanete da pijete, ako budete bar malo vježbali, vjerovatno ćete izgubiti kilograme.

Nakon mjesec dana

Izgledaćete bolje, a to ćete najviše primijetiti na svojoj koži. Alkohol je vrlo štetan za kožu jer je čini manje elastičnom. Ako prestanete da pijete, spriječićete i prerano starenje kože.

Nakon 4-8 sedmica

Vaša jetra će se oporaviti i počeće bolje da radi. Najveći njen neprijatelj je upravo alkohol. Pretjerano opijanje može da vodi ka tihoj bolesti, tzv. alkoholnom hepatitisu. U početku je nećete ni primijetiti, ali ako pređe u cirozu koja je opasna i dugotrajna bolest, posljedice će postati vidne.

Već nekoliko čaša vina na dan od 175 ml na dvije do tri sedmice može da dovede do razvoja masne jetre kod žena. Tada jetra glukozu pretvara u masnoću. Alkohol menja način na koji jetra prerađuje masnoću, a ako ga je previš, ćelije jette postaju "pune masti". Ako prestanete da pijete, već nakon nekoliko sedmica jetra će početi da odbacuje višak masti. Ako jetra nije previše oštećena, može da se oporavi već za četiri do osam sedmica.

Nakon 12 sedmica

Stalno nalivanje alkoholom čini ćelije krvi većim, zbog čega se osjećate umornije nego inače budući da te ćelije teže dostavljaju kiseonik po tijelu. Nakon što se odreknete alkohola, krvne ćelije će se obnoviti u roku od tri mjeseca i osjećaćete se mnogo poletnije i zdravije.

(Daily Mail)