Breskva za pritisak i vid, ali plodnost i podmlađivanje

Hranjive materije iz breskve u potpunosti mogu da se mjere sa njenim prijatnim ukusom i osvježavajućim efektom koji ima u vrelim ljetnjim danima.
01.09.2018 u 10:24
breskve

Naime, nedavna naučna istraživanja pokazuju da breskva može da poveća plodnost kod muškaraca. Ovo je samo još jedna u nizu dobrobiti koje ovo voće ima na organizam.

Slatke i sočne breskve efikasno umanjuju povišen krvni pritisak, korisne su i za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože i uopšte mladalačkog izgleda. Naročito se preporučuju deci, jer je vitamin B2, kojim obiluju, odgovoran za pravilan rast i razvoj.

Osim toga, breskva podstiče varenje, posebno teško svarljive i masne hrane, jer povećavaju lučenje želudačnih sokova i zaustavljaju mučninu i povraćanje. Breskva ima i snažan diuretski efekat, pročišćava organizam, a pripisuju joj se i terapeutska dejstva u slučaju kancera.

Ova voćka obiluje antioksidansima, od kojih najviše sadrži beta-karotin, vitamin C i selen. Takođe, breskva povoljno deluje na funkcionisanje imunog sistema, rad štitaste žlijezde i zaštitu srca. Pomaže kod depresije, premora i nervoze. Redukuje količinu štetnih jedinjenja koja izazivaju nastanak reumatskih oboljenja. Postoji više od 2.000 vrsta bresaka nastalih ukrštanjem, ali sve vrste sadrže obilje hranljivih materija, a vrlo su niskokalorične.