Glog dobar za srce, još bolji za stres i nervozu

Glog, narodni lijek za kardiovaskularne probleme, raste na obodima šuma, duž puteva i ograda. Ublažava klimakterične tegobe, ali i otklanja stres i nervozu.
03.05.2015 u 12:29
glog

Čajevi i drugi preparati od gloga predstavljaju pravi izbor za srčane tegobe, ali ih treba uzimati uz obaveznu terapiju koju propisuju ljekari. Djelotvornost gloga na srce i srčane bolesti ispoljava se zahvaljujući posebnim jedinjenjima, poznatim kao oligomerni procijanidi, ali i drugim korisnim sastojcima.

U cvjetovima i listovima najviše ima flavonoida, etarskog ulja, holina, tanina, zbog čega se preporučuju u vidu čajeva kao blagi prirodni lijek za smirenje.

Kašika mješavine cvjeta i lista prelije se sa pola litre ključale vode, procijedi i zasladi medom. Pije se tokom dana, od dvije do tri šoljice. Čaj može da se napravi i ako se kašika smrvljenih plodova potopi se u pola litre hladne vode i ostavi da odstoji između sedam do osam sati. Nakon toga se malo prokuha, procijedi, zasladi medom i takođe pije u dvije do tri šoljice tokom dana. Ovi čajevi su djelotvorni kod povišenog krvnog pritiska i ateroskleroze. Takođe, kašika mješavine cvjeta gloga i hajdučke trave ublažava hipertenziju.

Sok od svježih plodova djelotvoran je kod srčane slabosti, dijareje, lošeg varenja.