Grah snižava loš holesterol

Svakodnevna konzumacija kuhanog graha ili pasulja povezana je sa nižom koncentracijom takozvanog lošeg (LDL) holesterola u krvi.
16.04.2014 u 07:29

Kanadski naučnici iz Sent Majkls bolnici u Torontu su na osnovu praćenja 1.037 ispitanika izračunali da je svakodnevnu konzumaciju kuhanog graha/pasulja ili drugih mahunarki moguće povezati s pet odsto manjom koncentracijom LDL holesterola u krvi. Učesnici istraživanja su se te ishrane pridržavali u prosječnom trajanju od šest sedmica, piše portal Pliva.

Stručni časopis "Canadian Medical Association Journal" dodaje da je većina ispitanika bila srednje životne starosti, a mahunarke su u pogledu kontrole lošeg holesterola bile nešto efikasnije kod muškaraca. Istraživači objašnjavaju da veći udio graha ili pasulja i drugih mahunarki u ishrani rezultira smanjenjem konzumacije namirnica s većom količinom masti ili većim glikemijskim indeksom. Uz to, mahunarke su dobar izvor vlakana, proteina biljnog porijekla, vitamina i minerala.

(pressing.ba/pliva)