Grejpfrut štiti od pojave raka

Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma, a njegovu ljekovitost poznavali su Aboridžini iz Australije, koji ga koriste kao univerzalni lijek.
23.01.2015 u 18:52

Grejp je bogat izvor vitamina C (polovina ploda sadrži više od polovine preporučene dnevne doze) i sadrži pektin koji smanjuje holesterol u krvi.

Žuti grejpfrut ima manje vitamina C nego ružičasti i crveni koji štiti od raka jer sadrži flavonoide - neutralizatora supstancija koje potiču razvoj malignih ćelija.

Nacionalna američka organizacija hemičara preporučuje sok od grejpfruta kao obavezan dio doručka jer je ovo voće odlično preventivno sredstvo protiv karcinoma pluća i debelog creva.

Novija saznanja o grejpfrutu potvrđuju da je ovaj plod vrlo efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje u terapiji gripa i prehlade. Ekstrakt sjemenki grejpfruta snažno je sredstvo protiv oko 800 vrsta bakterija i oko 100 vrsta gljivica, prenosi Lj&Z. Od cvijeta grejpfrutovog drveta priprema se esencija koja liječi nesanicu, ali i tegobe izazvane bolestima želuca i srca, dok ekstrakt lista ima protivupalno djelovanje.

Sok je bogat bioflavonoidima koji pospješuju metabolizam i podstiču proces mršavljenja, blagotvorno djeluju na funkciju jetre i jačaju arterije. Sok crvenog grejpfruta sadrži likopen i karotenoide, koji imaju antitumorsko dejstvo i ublažava tegobe koje prate osteoartritis i reumatski artritis, te djeluje na ravnotežu hematokrita u krvi.

Grejpfrut čisti crijeva i stabilizuje crijevnu floru, a zahvaljujući posebnom sastojku naringina, koji plodu daje gorkast ukus, ubrzava varenje. Takođe, dobar je izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja ima ključnu ulogu u proizvodnji ćelijske energije. Studija njemačkih naučnika ukazuje na to da konzumiranje grejpfruta pomaže u borbi protiv bolesti zubnog mjesa. Istraživanja su pokazala da dva ploda dnevno smanjuju rizik od krvarenja desni.

(mojezdravlje)