Hoće li Srebrenik dobiti novog predsjedavajućeg OV ?

Čini se da bi Srebrenik mogao dobiti novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća, s obzirom da je Općinski sud u Gradačcu presudio da aktuelni prvi čovjek zakonodavne vlasti doktor Ibrahim Zukić nije legalno izabran za predsjedavajućeg.
13.02.2018 u 16:33
Zukic Markovic

Ustvari, Sud je donio odluku da je Zukić nezakonito i protivustavno imenovan na mjesto predsjedavajućeg i da je na ovo mjesto trebao biti imenovan Anto Marković ispred Nezavisne liste, s obzirom da je jedini Hrvat u sastavu Općinskog vijeća.

Ova polemika se vodila odmah nakon konstituisanja Općinskog vijeća gdje je Nezavisna lista na kojoj se i nalazio Marković, tražila da se ispoštoju ustavne odredbe koje kažu da načelnik i predsjedavajući ne mogu biti iz istog naroda.

Nakon što se to nije desilo Marković je podnio Tužbu a Sud je to uvažio i donio presudu u njegovu korist.

Nezadovoljna strana ovom presudom ima pravo žalbe u roku od 30 dana, nakon čega će biti poznato hoće li Srebrenik dobiti novog predsjedavajućeg.

Doktor Ibrahim Zukić je inače dugogodišnji član i jedan od potpredsjednika Općinskog odbora SDA u Srebreniku te je direktor Doma zdravlja, dok se Anto Marković bavi privatnim biznisom i relativno je novo ime na političkoj sceni.

pressing.ba